Kiadvány jelent meg a 15. évfordulóra

2020.08.24. 07:00

Ünnepelt a Batthyány Lovasbandérium Körmenden

Tizenöt éve alakult meg Körmenden a Batthyány Lovasbandérium, hogy a város és a Batthyányak örökségét gyarapítsa.

Markó Petra

H. Vörös Márta igazgató szalagot kötött a kék-sárga egyenruhás körmendi hagyományőrzők zászlajára

Fotó: Jámbori Tamás

Azóta szinte nincs olyan rendezvény a városban, ahol ne jelenne meg a feltűnő, kék-sárga színű öltözetben pompázó különítmény. A jubileumi évfordulóra Koltay János, az ugyancsak körmendi Régió Hagyományőrző Egyesület elnöke kötetet állított össze.

Csatajelenetek, díszőrségek, impozáns megjelenések, mindez ott volt az elmúlt tizenöt évben – fogalmazott H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár vezetője, aki az ünnepélyes alkalomból a kezdeti, készülődő pillanatokat és az azóta eltelt időszakot elevenítette fel, majd jubileumi zászlószalagot kötött a Batthyány Lovasbandérium zászlajára.

H. Vörös Márta igazgató szalagot kötött a kék-sárga egyenruhás körmendi hagyományőrzők zászlajára Fotó: Jámbori Tamás

A frissen megjelent kötet tizenöt évet ölel fel: a harcokról, az azokat irányító érzelmekről szól. Szerzője, Koltay János a bemutatón elmondta, hogy képanyag bőven volt a kiadványhoz, történet és egyéb leírás azonban nagyon kevés. Végül egy színes, 48 oldalas, a lovasbandérium múltját hűen tükröző kiadvány született a jeles alkalomra.

Az ünnepi eseményen részt vettek azoknak a hagyományőrző egyesületeknek a képviselői, amelyekkel a körmendiek az elmúlt időszakban együtt játszották a fi ktív csatáikat és mutatták be az adott korra jellemző harcmodort. Nekik és minden támogatójuknak az egyesület elnöke, Legáth Tibor köszönetét fejezte ki, zárásként pedig a Batthyány-kastély oldalkertjében közös ünneplésre hívtak minden résztvevőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában