Megjelent az agrárminiszter rendelete

2020.08.25. 07:00

Védett lett a Jáki kardvirágos erdő

Több mint 30 év után új, országos jelentőségű természetvédelmi területtel gazdagodott Vas megye. A napokban jelent meg az agrárminiszter rendelete a Jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítéséről. A rendelet augusztus 15-én már hatályba is lépett.

Gyöngyössy Péter

Országos jelentőségű természetvédelmi területtel gazdagodott Vas megye. Előtérben a réti kardvirág

Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

Korábban lapunkkal Mesterházy Attila botanikus osztotta meg a terület felfedezésének történetét. Nem sokkal az Őrségi Nemzeti Park megalakulása után, 2005-ben két botanikus kollégájával, Király Gergellyel és Balogh Lajossal természetvédelmi értékek után kutatva járták Vas megye kevésbé ismert területeit. Így jutottak el a jáki és a szentpéterfai erdőtömbbe. A nagyhálási erdő ritkás foltokkal tagolt tölgyesénél Attila javasolta, hogy nézzenek alaposabban körül. Hamarosan beigazolódott, hogy jó volt a celldömölki szakember megérzése. A gyertyános tölgyesben a kisebb-nagyobb kiritkult foltokon számos növénytani ritkaságot találtak.

A Jáki kardvirágos erdő 69,56 hektáros területének védetté nyilvánítási eljárása még a múlt évben kezdődött. Szépligeti Mátyás, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője július közepén lapunknak arról nyilatkozott, hogy a védetté nyilvánítás folyamata a finiséhez közeledik, lehet, hogy pár hét múlva kihirdeti a minisztérium. Nem kellett sokáig várni: Nagy István agrárminiszter 2020. augusztus 7-én kihirdetett – 40/2020. (VIII. 7.) AM – rendeletével tulajdonképpen befejeződött a folyamat.

Országos jelentőségű természetvédelmi területtel gazdagodott Vas megye. Előtérben a réti kardvirág Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

A rendelet mellékletei pontosan határolják az érintett Vas megyei földrészleteket, emellett a területre vonatkozó természetvédelmi kezelési előírásokat is tartalmazzák. A minisztérium közleménye szerint a jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához.

A terület legfőbb rendeltetése a mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése. A rendelet a fajok közül kiemeli a védett réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a (fokozottan védett) sápadt szemeslepke (Lopinga achine) országos léptékben is jelentős állományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában