A szív világnapja

2020.09.29. 07:00

Életmentő műszert vásároltak Olaszfán

Egy borsodi vállalkozó és világszínvonalú orgonaszó segítségével vásároltak defibrillátort Olaszfán. A szív világnapján adták át az eszközt, azt remélik, nem lesz rá szükség.

Bakos Ágnes

Dr. Márkus Dávid az újraélesztés menetét mutatta be Fotó: BÁ

A falu központjában, a községháza épületére tették fel a defibrillátort, amelyet adományokból vásárolt a Szívügyünk Olaszfa Egyesület. A szív világnapját választották az eszköz átadására, egészségnappal kötötték össze az alkalmat.

Dr. Márkus Dávid az újraélesztés menetét mutatta be Fotó: Bakos Ágnes

– Kívánom, hogy a defibrillátor dobozáról évekig csak a port kelljen letörölni – fogalmazott Fekete Róbert polgármester az átadón. Országra szóló összefogás eredménye, hogy életmentő műszerrel gazdagodott a falu – idézte fel. Már hagyomány, hogy világszínvonalú koncertet ad az olaszfai templomban Rákász Gergely orgonaművész, aki idei koncertjének bevételét az eszközbeszerzésre ajánlotta fel. A koncertre szóló meghívó és jótékonysági felhívás híre Borsod megyébe is eljutott, arra egy építőipari vállalkozó, László János is felfigyelt: 500 ezer forinttal támogatta a vásárlást. Itt volt az átadón, másodszor járt a hegyháti faluban és biztosan nem utoljára. Rajta kívül olaszfaiak, elszármazottak és „olasz helyiek” is segítettek. Rákász Gergely is részt vett az átadón, sőt dr. Márkus Dávid mentőorvostól a szakszerű újraélesztés menetét is megismerte az olaszfaiakkal, akikről ismét kiderült: a településük és a zene mellett a szív is szívügyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában