A tudós és a hegy kapcsolatát mutatja be

2020.09.26. 07:00

Eötvös-kiállítás a Sághegyi Múzeumban

Eötvös ­Loránd-kiállítás nyílt tegnap a Sághegyi Múzeumban.

Tóth Kata

Pályi András Söptei Józsefnének mutatja a Ság hegy makettjét, az azonosítható mérési helyeket

Fotó: Szendi Péter

A fizikus és a hegy kapcsolatát bemutató emlékszoba a múzeum állandó tárlata.

1848-ban született, 1919-ben halt meg Eötvös Loránd fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, majd elnöke, a gravitá­ciós tér kutatója, aki örökre beírta a nevét a fizika és a geofizika történetébe. Köszöntőjében Söptei Józsefné alpolgármester azt elevenítette fel, hogyan kapcsolódik alakja a Kemenesaljához. A fizikust a forradalom szülöttének nevezte, aki a Ság hegyet választotta tevékenységéhez, ami európai, majd világhírnevet hozott számára. Celldömölkön iskola viselte a nevét, a város pedig sokat tesz, hogy szellemisége fennmaradjon, mondta.

Pályi András Söptei Józsefnének mutatja a Ság hegy makettjét, az azonosítható mérési helyeket
Fotó: Szendi Péter

Eötvöst torziós ingájának kifejlesztésekor az a cél vezette, hogy műszerével nagy pontossággal meghatározza a nehézségi erőtér szintfelületének változásait. Figyelme az 1880-as évek második felében a gravitáció és a föld alakjának vizsgálata felé fordult. A Ság hegy 1891-es méréseinek helyszíne – a kiállítótérben eredeti Eötvös-inga látható. Fő „tereptárgya” egy makett a Ság hegyről.

A teremben a tudós munkatársairól és a torziós ingáról is olvashatók beszámolók, ismertette Pályi András, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány elnöke. A vulkánparkkal közösen telefonos applikáció is készült. A múzeum az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében van – Harsányi Krisztián tájegységvezető is köszöntötte a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában