kijáró

2020.09.28. 07:00

Húsz év munkáját díjazták – A felsőszölnöki népdalkör sokat tett a kisebbségi kultúráért

A Miniszterelnökség Pro Cultura Minoritatum Hungariae azaz a Kisebbségi Kultúráért díjat ebben az évben a Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki népdalköre érdemelte ki.

Tersztyánszky Krisztina

Semjén Zsolt, Bajzek Gyöngyi és Soltész Miklós államtitkár a díjátadón Fotó: VN/Botár Gergely

A felterjesztés indoklása szerint MSZSZ felsőszölnöki népdalköre megalakulásakor, 2000-ben a helyi szlovén népdalok megőrzésére vállalkozott. A magyarországi szlovén népdalkincs megőrzése és továbbéltetése elsősorban Gáspár Lászlónénak, a csoport mentorának tevékenységét dicséri, aki kiváló felkészültséggel, rendkívüli személyiségével a mai napig irányítja az együttes szakmai életét. A népdalkör tagjai felismerték a szlovén népdalok tudatos művelésének szükségét és fontosságát. Lelkes és szorgalmas hozzáállásukkal, dalszeretetükkel életben tartják a Rába-vidéki szlovén közösség hétköznapi érzéseit kifejező népdalokat és örvendeztetik meg vele a hazai, valamint az anyaországi közönséget. A húsz éve működő kulturális csoport legfőbb célja az anyanyelv és az anyanyelvi kulturális értékek ápolása, a Rába-vidéki szlovén közösség népdalkultúrájának, néphagyományainak megőrzése, ezzel a szlovén nemzetiségi identitástudat megerősítése.

Semjén Zsolt, Bajzek Gyöngyi és Soltész Miklós államtitkár a díjátadón Fotó: VN/Botár Gergely

A kétheti közös próbák és az évi 10–15 fellépés, a közös kirándulások kellemes élményei feledtetik velük a mindennapi élet nehézségeit. Repertoárjukban a rábavidéki népdalokon és balladákon túl egyházi énekek is szerepelnek. Számos hazai és anyaországi fellépésükkel elismertté váltak Budapesttől Ljubljanáig. A tagok lelkesedése, kitartó és igényes munkája példaértékű a fiatal generáció számára. A népdalkör első kazettája 2006-ban első CD-je 2007-ben látott napvilágot, 2013-ban a második CD-jük jelent meg. A népdalok rábavidéki szlovén nyelvjárásban hallhatók.

A díjat Gáspár Lászlóné karvezető akadályoztatása miatt Bajzek Gyöngyi, az MSZSZ titkára, a népdalkör alapító tagja vette át dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a karmelita kolostorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában