Jól célzott ejtőernyős teherdobások

2020.09.17. 07:00

Katonai szállítógépet látott Kenyerinél? – Nem véletlen volt! (Fotógalériával)

Az ejtőernyős teherdobást gyakorolták tegnap a Pápán állomásozó katonák Kenyeri mellett: 300 kg és 3 tonna közötti terheket kellett egy kijelölt cél közelébe dobniuk.

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

A Vas megye északkeleti határán élők viszonylag gyakran láthatják alacsonyan repülni a három C-17-es katonai szállítógép valamelyikét, amelyek Pápán állomásoznak már több mint tíz éve. Az idén viszont egy újfajta gyakorlatot is végrehajtanak a 12 nemzet által üzemeltetett gépekkel térségünkben: Kenyerinél az ejtőernyős teherdobást gyakorolják a katonák.

2008-ban született a döntés, hogy 12 ország közösen beszerez és üzemeltet három C-17-es szállítógépet, amelyekkel a konzorciumban részt vevő államok stratégiai szállítási képességét javítják. A bázis Pápa lett, ahova 2009-ben meg is érkezett az első teherszállító gép.

Az ejtőernyős teherdobást gyakorolták a katonák
Fotó: Horváth Balázs

A misszió végrehajtási palettája azóta bővült, és néhány éve ejtőernyős teherdobásra is minősítették a gépeket és a legénységet. A minősítés megtartásához viszont folyamatosan gyakorlatozni kell, ezt eleinte Norvégiában, Svédországban és más európai államokban tették meg, de pár hónapja engedélyt kaptak a pápai reptér közelében, Kenyeri mellett lévő üres terület használatára is, így sokkal egyszerűbben végrehajtható a feladat.

Az amerikai Ryan Holler kapitány, a logisztikai támogató egység vezetője érdeklődésünkre elmondta: a gyakorlat során 300 kg és 3 tonna közötti terheket kell egy kijelölt célpont közelébe dobni ejtőernyővel. Éles helyzetben ezekben a konténerekben a víztől az élelmiszeren át a lőszerekig bármi lehet, de képesek célba juttatni akár több tonnás katonai járműveket is ezzel a módszerrel.

 

A gyakorlat során tegnap körülbelül 400 méteres magasságon hatszor fordult az óriási katonai tehergép, mindannyiszor szinte pontosan eltalálva a célpontot. A levegőben lévő gép segítségére van ilyenkor a helyszínen földi személyzet. A C-17-es gépeknek a koronavírus-járvny kezdetekor is nagy hasznát vették, a védekezéshez szükséges felszereléseket szállítottak velük több országnak, amikor a teherszállításban nagy volt a kapacitáshiány. De az egyik gép Libanonban és Bejrútban is járt nemrég, holland segítséget juttattak vele célba.

Olvass tovább!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában