Kemestaródfa

2020.09.16. 17:30

Látványos állomásához érkezett a Sarlós Boldogasszony-templom felújítása

Kedden megérkeztek és a helyükre kerültek a színes üvegablakok.

Tersztyánszky Krisztina

20200915 ólomüveg behelyezésa a kemestaródfai templomban, Soós Csilla, Kemestaródfa, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A faluban 1914-ben épült meg az új katolikus templom a régi, leégett templom helyett, az Erdődy család támogatásával. 2008-ban az épület egy nagyobb felújításon esett át, akkor azonban a nyílászárók cseréjére már nem futotta a költségvetésből.

A templom felújítására most a kemestaródfai egyházközség 13 millió 350 ezer forint támogatást kapott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságától. Ebből az összegből lábazatfelújítási, színezési, bádogozási munkákat is végeznek és megújítják a belső nyílászárókat. A legnagyobb tétel azonban a felújítás során a három nagy ablak cseréje, amire a támogatásból 3 millió 400 ezer forintot költenek.

 

A falu, illetve az egyházközség vezetése úgy döntött, ha már úgyis ki kell cserélni az elöregedett, rosszul záró ablakokat, akkor már díszítsék egyedi kivitelezésű üvegek a templomot. Takó Gábor polgármester az interneten kutatva bukkant rá Soós Csilla Szlovákiában élő üvegművészre, akinek munkásságát egyebek közt az esztergomi bazilika ablakai is dicsérik. A kapcsolatfelvételt szerződéskötés követte. Az eseményeket felgyorsította a szeptember elsejei határzár, így az ablakokat már augusztus utolsó napján áthozták a határon, és az utolsó simítások egy magyarországi műhelyben készültek el rajta.

Az érkező üvegablakokat tegnap már készen várták Kemestaródfán a Miháczi László asztalos által gyártott keretek. A színes ólomüveg mellé kívülről és belülről is sima üvegtábla került, ami egyrészt a védelmet, másrészt a hőszigetelést szolgálja. Ez azonban a látványt egyáltalán nem zavarja.

A kemestaródfai templom ablakain mostantól három boldoggá avatott magyar személyiség mellképét láthatják a hívek és mindazok, akik ide látogatnak. A keleti oldalra Boldog Apor Vilmos győri püspök portréja került, aki a második világháborúban a rezidenciáján rejtőző asszonyokat védve szenvedett vértanúhalált. A két nyugati ablakot pedig Boldog Brenner János vértanú rábakethelyi káplánnak és Boldog Batthyány-Strattmann László­nak, a szegények orvosának képe díszíti.

A felújított templom szentelését a jövő évi búcsúra tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában