Csodálatos állatvilág a falakon

2020.09.09. 07:00

A héten még látogatható a Marilies-Förster-Romswinckel képeiből nyílt kiállítás a kőszegi Lovagteremben

A héten még látogatható a Marilies Förster-Romswinckel képeiből nyílt kiállítás a Jurisics-vár Lovagtermében. A kilencvenéves, osztrák származású alkotó állatok iránti szeretete nyilvánul meg a tárlaton.

Tóth Kata

Állatábrázolások láthatók – egyik alapítója előtt tiszteleg a Kőszegi Művészeti Egyesület Fotó: Ohr Tibor

Fotó: OHR Tibor

A Kőszegi Művészeti Egyesület gyűjtötte össze a Lovagterem falain látható 26 alkotást, amelyek döntő többségét a koronavírus-járvány időszakában festette a művész, csupán kettő származik korábbról. Az egyesület elnöke – egyben a kiállítás kurátora – prof. Lőrincz Zoltán elmondta, eredetileg Marilies 90. születésnapjára, ez év áprilisára terveztek kiállítást, amely az alkotó életműve előtt tiszteleg. A járványügyi helyzet azonban közbeszólt: kőszegszerdahelyi otthonában a művésznő is bezárkózni kényszerült, ám annál többet dolgozott, meglehetősen termékeny időszakon van túl. Az alkalmat, a járvány szempontjából csendesebb nyári hónapokat megragadva szerveződött a mostani tárlat.

Állatábrázolások láthatók – egyik alapítója előtt tiszteleg a Kőszegi Művészeti Egyesület Fotó: Ohr Tibor

A képek között elsősorban állat- és növényábrázolások láthatók: zsiráfok, baglyok, majmok, elefántok, lovak, oroszlánok és zsiráfok, valamint színes virágok – mind arról tanúskodnak, hogy Marilies Förster-Romswinckel mesterien jeleníti meg az állatok mozgását és a nüanszokat, kompozíciói megragadóak. A művész a Kőszegi Művészeti Egyesület egyik alapító tagja: ő is a kiállítók között szerepelt a 2005. április 16-tól május 1-jéig nyolc helyszínen zajló Promenád-kiállítás nyitórendezvényen. Azóta számos tárlat meghívott alkotója: munkáival többször találkozhattak a műkedvelők a megyében, csoportos és önálló kiállításokon is.

Életműve szempontjából lényeges momentum, hogy négy évtizedet töltött Indonéziában. Ott is festett, később magyar gyökerei miatt Kőszegszerdahelyen telepedett le.

A várban a héten még látható állatábrázolásokon kívül arcképeket, tájképeket, csendéleteket is szívesen fest a kerekesszékben élő művész. Lőrincz Zoltán szavai szerint „portréi fantasztikusan visszaadják a személyiséget, a karaktert, a lélek mélységeit, csendéletei egyedülállók, színben, kompozícióban is megkapók, szürrealisztikusan jeleníti meg például a virágcsokrokat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában