Vegyük igénybe a segítséget, amit ajánl a család – Szülésznővel készültek a kismamák

2020.09.27. 07:00

Mit intézzünk el szülés előtt?

Hogyan hangolódjunk, és mit szervezzünk meg a szülés előtt, hogy a lehetőségekhez képest nyugodtan élhessük meg a gyermekágyas időszakot? Mi az a rooming-in szolgáltatás? – ezek a témák is szóba kerültek a Hordoz-Lak Klub szülésfelkészítő tanfolyamán.

Tóth Kata

Személyes iratok, köntös, papucs, hálóing: ezeket feltétlenül vigyük be a kórházba

Fotó: Shutterstock

Makkné Kelemen Zsófia szülésznő, szoptatási tanácsadó az előadása közben minden kérdésre válaszolt. Arra is, hogy a babaszobán és -kelengyén kívül mit intézzünk szülés előtt.

– Az utolsó időkben főzzünk nagyobb adag ételeket, fagyasszunk le ezekből készen vagy félkészen. Hangoljuk össze a családi szabadságokat, és lehetőség szerint vegyük igénybe a segítséget, amit ajánl a család, legyen szó főzésről vagy takarításról. Ételt rendelni is lehet, érdemes felkutatni közeli óvodát, iskolát, ahonnan másnak is szállítanak ki menüt. Ez azért lényeges, hogy a szülés utáni első hat hét, amennyire lehet, a nyugalomról, az újszülöttel történő összehangolódásról szóljon. Még ha euforikus állapotban is vagyunk, és rengeteg erőt érzünk magunkban, se terheljük túl magunkat. Amikor a gyermek alszik, próbáljuk azt tenni mi is.

Személyes iratok, köntös, papucs, hálóing: ezeket feltétlenül vigyük be a kórházba
Fotó: Shutterstock

Tételezzük fel, hogy már közvetlenül a szülése előtt áll egy kismama. Milyen dokumentumoknak, leletnek kell az anyánál lennie a szülészet-nőgyógyászati osztályra való felvételkor (személyi igazolvány, lakcímkártya, házasságot igazoló okirat vagy apasági nyilatkozat, a várandós anya gondozási könyve, TB-kártya, vizsgálati leletek), és mikor érdemes elindulni a kórházba, mennyire függ ez a magzatvíz milyenségétől, a fájásoktól, ezt is tisztázta az előadó.

Ha az anya úgy érzi, hogy a kórházban biztonságosabban érzi magát, megnyugtatja, ha megfigyelik, akkor menjen be, ha pedig vérzést tapasztal, akkor feltétlenül, akár úgy, hogy mentőt hívnak hozzá – erre biztatott. A kórház „fehér épületébe” kell menni, a szülészeti ambulanciára, az üvegajtón belül, előkészítve a kiskönyvet és a papírokat. Onnan felkísérik a kismamát az osztályra – sorolta a részleteket.

Mire lesz szükségünk a kórházban? A védőnőjétől hosszú listát kap a kismama, ami a felsoroltak közül feltétlenül szükséges: extra méretű betétek a szülés utáni első napokra, saját evőeszköz, pohár, zokni, két papucs, hálóing (saját hálóingben is lehet szülni), köntös, kis és nagy törölköző, tusfürdő, WC-papír, nedves törlőkendő, ásványvíz és szőlőcukor. Az újszülöttnek vigyünk textilpelust, puha plédet, kis sapkát. Később a behozható csomagban lehet újabb élelmiszereket kérni otthonról.

Az is szóba került, hogy miután a gyermek világra jött, az anya mellett lehet-e. A szakember elmondta: a csecsemők a nap 24 órájában kis kocsikban az anyák mellett vannak a kórházi ottlét alatt. A rooming-in szolgáltatás, ami azt biztosítja, hogy az anyát és újszülöttjét egy kórteremben helyezzék el, ne legyenek egymástól elszakítva a rutinvizsgálatok és mérések idejére sem, nem szűnt meg, a VIP-szobák azonban jelenleg nem üzemelnek – ezt is elárulta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában