Textilre álmodott képek

2020.09.08. 07:00

Polgár Csaba a magyar minimal art első számú képviselője

Lágyan aláhulló anyagok erdeje mutatja be Polgár Csaba Ferenczy Noémi-díjas textilművész munkásságának egy szeletét, innovatív mintakísérleteit a Nagy Gáspár Művelődési Központ előterében.

Pogács Mónika

Művészetéből ad ízelítőt a vasvári művelődési házban megnyílt kiállítás Fotó: BÁ

Textilből, a szintén innovációnak számító, úgynevezett laufer technikát képviselő anyagból a csillogó járólapokra is jutott. Ezzel a textilréttel valóban teljessé válik a kiállítótérben a textilerdő.

– Férjem jó ismerője volt a textilnek, az anyag technikai kihívásainak. Nyomott anyagfüggönyök kerültek most a Castrum Galériára – ismertette az alkotó felesége, Polgárné Varga Zsuzsa a megnyitó előtt. Hozzátette: a posztmodern kezdetétől merészen kísérletező művész munkásságát az úgynevezett lauferek is fémjelzik. Ez a nagyüzemi textilnyomás technikájának részeleme volt. Mint itatós működött a nagyméretű felületképzésre alkalmas anyag. Polgár Csaba mintái ezekre kerültek fel. A tárlatot Tóth Csaba ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. – Látszólag iparművészeti a kiállítás, a lakás különböző részeinek kellékei tekinthetőek meg. De látni kell, hogy a művek egytől egyig képzőművészeti alkotások, táblaképek – hangsúlyozta a festőművész.

Művészetéből ad ízelítőt a vasvári művelődési házban megnyílt kiállítás Fotó: Bakos Ágnes

Elhangzott: bár a művész textilanyagokra alkotott, végig táblaképekben gondolkodott, az egyetemes művészettörténet problematikájával küzdött. Polgár Csaba a magyar minimal art egyik első számú képviselője a magyar művészek közt. Egyik fő műve, amely Vasváron is látható, a Nemzeti Galéria, a Szombathelyi Képtár vagy a Ludwig Múzeum kortárs gyűjteményébe kívánkozik. Arról is beszélt, az alkotó a földön járt, de ideákban gondolkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában