jellegzetes élőhely

2020.09.17. 07:00

Ritka, jégkori fajokat talált a malakológus Szőcén

Augusztus közepén Majoros Gábor malakológus volt néhány napig a szőcei szénagyűjtő tábor vendége. A csigák és kagylók kutatásával is foglalkozó szakember a Szőce patak völgyének néhány jellegzetes élőhelyéről mintát is vett.

Gyöngyössy Péter

A szőcei táborban tartott foglalkozásokat Majoros Gábor

Fotó: GYP

Majoros Gábor, az Állatorvostudományi Egyetem nemrég nyugdíjba vonult tudományos főmunkatársa, szűkebb szakterülete, a parazitológia mellett vált a csigák és kagylók tudósává. A malakológus szakember augusztus közepén érdekfeszítő foglalkozásokat tartott a szőcei szénagyűjtő tábor lakóinak.

A szőcei táborban tartott foglalkozásokat Majoros Gábor
Fotó: GYP

A villámlátogatás figyelemre méltó eredményeket hozott. Majoros Gábort telefonon értük el, aki elmondta, hogy a Szőce-patak iszapjából több érdekes borsókagyló faj is előkerült. Ezek közül a Pisidium pulchellum nevű üveg gombostűfej nagyságú kagylónak eddig csak fosszilis példányai voltak ismertek Magyarországról. Tehát ez egy új, méghozzá jégkori religtum faj.

– A felfedezés arra figyelmeztet, hogy érdemes alaposabb kutatásokat végezni a térségben a faj elterjedési területéről, ökológiai kapcsolatairól – tudjuk meg Majoros Gábortól. – A szőcei láprét pocsolyáiból vett mintákban volt egy másik érdekes, ritka jégkori faj is, a Pisidium millium, Hasonlóan érdekes az a két csigafaj, ami a lápréti növényzet korhadékából, a sástövek alatti törmelékből került elő. Ezek csak gombostűfej nagyságúak. A hasas törpecsiga és a harántfogú törpecsiga nemzetközi vörös listákon szereplő fajok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában