Vadászidény és erdei kirándulás

2020.09.20. 07:00

Tippeket adunk, hogy mire érdemes figyelni, ha szeptemberben túrázni indulunk

A vadászati főidény szeptember közepén kezdődik, ilyenkor már bontogatja őszi színeit az erdő, így sokakat a természetbe csábít, főleg most, amikor mindenhol a távolságtartásra hívják fel a figyelmünket, a csendben, a több ezer hektáros területen kilométerekre is lehet egymástól lenni, de fontos, hogy ne háborítsuk a természetet és ne akadályozzuk a vadászok munkáját, ez mindenki közös érdeke.

Lóránt András

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Alapvetően a túrázó és a vadász jól megfér egymás mellett, de fontos néhány dologra figyelni vadászidényben, ha túrázni indulunk, ezeknek jártunk utána.

Hol és hogyan lehet túrázni?

Vadászidényben való túrázáskor leginkább arra kell figyelni, hogy a túrázók ne menjenek be az erdőbe, főleg szarvasbika vadászat alatt, mert szétzavarják a területet, a hivatásos vadászoknak az idei szezonban így is elég nehéz dolguk van, rendkívül gyenge a bőgés. Legjobb, ha a túrázók a szeptemberi időszakra lehetőleg felfüggesztik a kirándulásokat, és októbertől indulnak újra, ha pedig mindenképp túráznak, akkor a célszerű a kijelölt túraútvonalakról nem letérni és a kora reggeli (5:00-8:00), esti órákat (17:00-20:00) hanyagolni, hiszen ilyenkor történik az intenzív vadászat – tudtuk meg Dávid Krisztián és Palkovits József Mátyás hivatásos vadászoktól.

Milyen ruhát viseljünk?

Ilyenkor elengedhetetlen a zárt ruházat, a szúnyogok miatt a hosszú ujjú, vékonyabb kesztyű vagy egy háló az arcra. Nem elhanyagolható valami figyelemfelhívóbb szín, akkor kikerülhető, hogy nem tapasztalt, vagy nem körültekintő vadász állatnak nézi a túrázót, piros, neonzöld ruhadarab nem hátrány, könnyebben és messzebbről beazonosíthatóak így a természetjárók.

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Miként jelzik a vadásztársaságok a vadászatokat?

A sima egyszerű vadásztársaságok sehol nem jelzik a vadászatokat, ugyanis nincs ilyen törvényi kötelezettségük, hogy bárhol is ki kellene hirdetni. A vadászok hozzáférnek a hivatalos beírókönyvhöz, ahol egymást tájékoztatják, de civilek ebbe nem látnak bele. Alapvetés, hogy túrázók kövessék a vadászati idényeket, legyenek tisztában a kiemelt időszakokkal, szeptember a szarvasbőgésé, a nyár az őzbak vadásztatásé. Dávid Krisztián és Palkovits József Mátyás szerint, ha a túrázó tiszteletben tartja az erdő fohászát, nem hangoskodik, nem óbégat, és nem ott alkoholizál, akkor túrázó és vadász jól megfér egymás mellett, semmilyen konfliktus, konfrontáció nem lesz, az íratlan szabályok betartása és a kölcsönös tisztelet fontos.

Nagyobb veszélyt rejt ilyenkor kutyával túrázni?

Kutyával való túrázásnál kőbe vésett szabály: kutya vadászterületre csak pórázon sétáltatva vihető be, olyan nem fordulhat elő, hogy az eb 20-30 méterre elmegy, és ott lelövik. Olyan azonban előfordulhat, a gazda mellől meglát egy őzet, elkezdi hajtani és a vadász a közeli magaslesről ezt látja és teljesen törvényesen elejti a kutyát. A felelős kutyatartás alapja, hogy betartjuk a szabályokat, amennyiben a gazda vétett, akkor ő sodorta veszélybe a saját kutyáját. A vadász addig nem sütheti el a fegyverét, amíg a vad faját, ivarát és korát el nem bírálja, csak úgy tehet lövést, ha tudja, mire lő.

Vas megye sok-sok túralehetőséget kínál, elég csak az Országos Kéktúrára vagy az Őrség túraútvonalaira gondolni, azonban a megfelelő felszerelés összekészítése előtt mindenképpen tájékozódjunk, hogy a bejárni kívánt területet érinti-e vadászat és ha igen, érdemes megfogadni a fentebb leírtakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában