tehetséggondozás

2020.09.04. 07:00

Tudomány és élmény Szombathelyen

A Bolyai-iskola a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) kiemelt bázis­iskolája a nyugat-dunántúli régióban. Augusztus utolsó napjaiban tehetséggondozó tábor zajlott náluk.

Vas Népe

Kilenc gyakorlaton vehettek részt a diákok

Fotó: VN/SZBF

A meghirdetéstől számítva 24 órán belül betelt a létszám főként Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből. A három nap alatt a tanulók kilenc gyakorlaton vettek részt. Megismerkedtek szerveink szöveti felépítésével, vizsgálták az eltéréseket különböző betegségek esetén.

Kilenc gyakorlaton vehettek részt a diákok
Fotó: VN/SZBF

Egy elképzelt bűnügy helyszínelése során pedig megismerkedtek molekuláris biológiai technikákkal. Modern oktatástechnikai eszközökkel megvizsgálták és mérték szívük és tüdejük élettani működését. Ezenkívül betekinthettek a botanikai munkába és élelmiszer-ellenőri gyakorlatot is szereztek, tudtuk meg Baranyai Józseftől és Szabó Bence Farkastól, a gimnázium biológiatanáraitól.

A diákok több hivatás mindennapjaiba láttak bele, az élményeken keresztül a tudományok iránti elkötelezettséget szívták magukba. Ezzel és gyakorlati ismereteikkel sikeresen szerepelhetnek az érettségin, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, vagy akár a Nemzetközi Biológiai Diák­olimpián is, de legfontosabb, hogy jó érzéssel, tudománnyal feltöltődve fejezték be a harmadik napot – erről vallott az az öt diák – Szabó Dóra, Ádám Ágoston, Vaskó Cintia, Varga Pongrác és Gyurkó Flavia –, akikkel az iskolában találkoztunk. A gyakorlatokat Baranyai József, Szabó Bence Farkas, Balogh Boglárka laboráns, valamint a Szegedi Tudományegyetem biológus hallgatója – a Bolyai öregdiákja –, Sántha Ádám tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában