Mindenkinek jut munkalehetőség

2020.09.15. 14:00

Vas megyében három olyan település is van, ahol nincs regisztrált álláskereső

Miközben az álláskeresők aránya a vírushelyzet hatására országszerte romlott, az első félév végi összesítés szerint van három olyan település Vas megyében, ahol egyáltalán nincs regisztrált munkanélküli.

Tersztyánszky Krisztina

Közmunkások nyírják a füvet Felsőjánosfán – hárman dolgoznak ebben a munkakörben

Fotó: Horváth Balázs

Utánanéztünk, mi lehet az oka annak, hogy egy aprócska faluban minden keresőképes ember talál munkahelyet. Mondhatjuk, hogy kisebb lélekszámból könnyű jó statisztikát produkálni, de ez nem ilyen egyszerű.

A lakosságszám alapján a legkisebb „nullás” falu Iklanberény, ahol mindössze 53 állandó lakos van, közülük 28 nyugdíjas.

Mészárosné Nagy Márta polgármester a városok közelségének tulajdonítja, hogy a faluból mindenki eljár dolgozni. Bükfürdő a lócsi összekötő úton alig tíz kilométerre van, többen dolgoznak a szállodákban, az idegenforgalomban. De 30 kilométeres körön belül elérhető Sopron, Kópháza, Kőszeg, Sárvár, sőt még Szombathely is. Többen a határ túloldalán találtak megélhetést, ők naponta ingáznak. A falunak egyetlen önkormányzati alkalmazottja van, a falugondnok, de ő is tormásligeti.

Hegyhátszentmárton az ivánci közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település, mindössze 70 lakossal, mintegy kétharmaduk aktív korú. Intézményük nincs, csak az önkormányzat, ahol egyetlen alkalmazott dolgozik félállású hivatalsegédként és könyvtárosként. Pál László polgármester szerint nincs titka annak, hogy évek óta csak néha, egy-két hónapra válik valaki álláskeresővé. A faluban van néhány vállalkozó, ők is foglalkoztatnak helyben pár embert. Körmendre, Szentgotthárdra munkába járni pedig nem nehéz. Csak Csákánydoroszlóig kell busszal vagy autóval elmenni, és ott átszállni a vonatra, amely óránként közlekedik.

Közmunkások nyírják a füvet Felsőjánosfán – hárman dolgoznak ebben a munkakörben
Fotó: Horváth Balázs

A megyehatáron fekvő, 202 lakosú Felsőjánosfa esete igazi sikertörténet. Több mint tucatnyi vállalkozás működik helyben, köztük jelentős agrár­vállalkozások, és van egy nagyobb faipari üzem, ami a szomszéd településeken élőknek is ad munkát. Zalalövő itt van a szomszédban, ott mezőgazdasági cégnél, vízműnél, nyomdában és a kereskedelemben is van munkalehetőség. A vasút­állomást is a falubeliek csinosítják, amiért fizet a MÁV.

Az önkormányzatnak egy főállású alkalmazottja van, rajta kívül három közmunkás gondoskodik a közösségi épületek tisztán tartásáról és a sok közterület, gyep, park, rézsű és virág gondozásáról. Grózinger Csaba polgármester szerint sokat köszönhet a falu jó földrajzi fekvésének. Varázslatos a táj, tiszta a levegő, több tó is kínálkozik fürdőzésre, ugyanakkor a 86-os főút és az őrségi vasút révén jó a közlekedés. Nem csoda, hogy hamar gazdára találnak az eladó házak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában