Megyei körkép

2020.10.07. 07:00

Az aradi vértanúk emléke erőt ad – Így zajlott a megemlékezés Vas megyében

Az aradi vértanúk hősi halálából erő lett, örök jel, hogy a magyarok szabadságharcát túlerővel le lehet törni, de szabadságvágyukat elfojtani nem lehet – mondta Áder János köztársasági elnök kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Vas Népe

ivé

Fotó: Szendi Péter

A köztársasági elnök az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulóján arról beszélt: 1849. október 6-a az aradi tizenhármak kivégzésének évfordulója, „egy dátum és egy szám”, amelyet már iskoláskorunkban megtanultunk. Hozzátette: a dátum és a szám

„keveset mond el a rideg valóságról, a fájó részletekről”, pedig annak a napnak a drámája „nagyon is személyes, nagyon is emberi volt”. „A véres leszámolást Európa megdöbbenéssel figyelte.

Az ilyesféle kegyetlen megtorlás abban az időben szokatlan volt, az osztrák hadsereg történetében is példa nélkül álló”, a következmények pedig gyászosak voltak – tette hozzá. De végül Damjanichnak lett igaza – folytatta –, aki kivégzése előtt e szavakat intézte az utolsónak maradó Vécseyhez: „A haza ügye szent volt, s a mi halálunk új erőt ád neki!”

Rátót

Az Aradi Emlékparkban, a Deák Ferenc által ültetett tölgyek alatt az idén dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője volt az ünnepség szónoka. Egyebek közt arról beszélt a szép számú hallgatóságnak, hogy a vértanúk emlékünnepe minden magyar ember számára gyásznap, és egy ilyen megemlékezés megerősíti az összetartozás-érzésünket. Október 6. arról győz meg, hogy a magyar nemzet, amikor vállvetve küzdött, a legnagyobb tragédiákból is talpra tudott állni. Gratulált a rátótiaknak ahhoz, hogy az emlékpark

hagyományát ilyen hűségesen őrzik. A megemlékezésen, amelyen V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Marton Ferenc megyei közgyűlési alelnök is részt vett, a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes és az Örökség együttes adott műsort.


Fotó: Szendi Péter

Szombathely

A kormányhivatal, a megyei, valamint a városi közgyűlés képviselői kedden 10 órakor a levéltár előtti 48-as téren, a Batthyány-szobornál helyezték el közösen az emlékezés koszorúit. Ezt követően a szombathelyi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagjai, valamint a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület és annak kishuszárjai a Batthyány téren folytatták az ünnepséget 16.30-kor. Az emlékezők Batthyány Lajos domborművénél és emléktáblájánál mécseseket, majd koszorúkat helyeztek el.

 

„A föld alól, a magyar föld alól / A vértanúk szent lelke így dalol” – szavalta Varga Bodó Anita Juhász Gyula: Vértanúink című versét, majd a megemlékezés Simonyi Imre Rendületlenül című költeményével zárult. A városi megemlékezést online követhették az érdeklődők. Horváth Soma alpolgármester köszöntője után a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanulóinak műsora következett. A versek és dalok a patinás intézmény egyik nevezetességének számító Aradi vértanúk falánál hangzottak el. Az ünnepi videóban közreműködtek a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai is.

Kőszeg

A kőszegi temető ravatalozójánál dr. Szárnyas István, a Béri Balog Ádám Általános Iskola igazgatóhelyettese mondott beszédet. – A

13 aradi vértanú kifejezte az akkori Magyarország társadalmi, etnikai sokféleségét, és azt is, hogyan tudott az ország fejlődésébe vetett hit szolgálatába állni német, rác, szerb, magyar és örmény, parasztivadék, polgár és gazdag arisztokrata. Arad gyertyái az erkölcsi példát világítják meg nekünk. Tanuljunk történelmünk nagy alakjaitól, nyújtsuk egymás felé a kezünket – mondta az emlékezőknek.

A kőszegi temetőben dr. Szárnyas István, a Balog-iskola igazgatóhelyettese szólt az emlékezőkhöz
Fotó: Unger Tamás

Celldömölk

A celldömölki önkormányzat és a KMKK a hagyományok szerint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc celli hőseinek emléket állító domborműhöz hívta a város polgárait az aradi vértanúk mártírhalálának évfordulóján. Beszédet mondott Szabóné Kiss Ildikó, a celli általános iskola alsósági tagiskolájának vezetője, közreműködtek az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

Körmend

Az Aradi Vértanúk emlékműve előtt volt a megemlékezés tegnap késő délután. Szónoklatában dr. Vörös Ottó nyugalmazott főiskolai tanár arra hívta fel a fi gyelmet, hogy a múlt tanulságai utat mutathatnak a jelennek. Feltette a kérdést, hogy mit ad a vértanúk tragikus sorsa a ma emlékezőknek. Mint fogalmazott: öntudatot, nyelvet, kultúrát, határon innen és túl és általa iránymutatást a világpolitikának.

A Batthyány örökmécsesnél hajtott fejet

Október 6. parlamenti nap volt, ezért Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője a Batthyány örökmécsesnél emlékezett mártír miniszterelnökünkre és az aradi vértanúkra. Ágh Péter facebook posztjában kiemelte: „Batthyány Lajos Sárvár és Celldömölk első választott országgyűlési képviselője volt, nem felejtjük el őt! Dicsőség a hősöknek!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában