Járvány

2020.10.18. 15:41

Így terjed a koronavírus zárt térben (Videóval)

Hónapok óta foglalkoztatja a világ vezető professzorait, hogy pontosan miként terjedhet a koronavírus zárt térben. Most japán kutatóknak egy szuperszámítógép segítségével sikerült modellezniük ezt.

vaol.hu

Fotó: ripost.hu

Egy meglehetősen fontos felfedezéssel rukkoltak elő japán kutatók: szuperszámítógéppel modellezték azt, hogyan terjed zárt térben a Covid-19. Különböző forgatókönyveket vettek végig, a tanulmány eredménye pedig sokat segíthet az emberek mindennapjaiban.

A kutatás például rávilágított arra, hogy a száraz levegőjű zárt térben a fertőzés veszélye kétszer olyan nagy, mint a párásabb levegőben.

De szintén hasznos, ha tudjuk, hogy egy asztaltársaságnál könnyebben kapja el a betegséget az, aki a fertőzött személy mellett ül, mint az, aki vele szemben foglal helyet – írja a ripost.hu.

Legalább ilyen fontos, hogy a kutatás eredményére hivatkozva a szakértők azt ajánlják: zárt térben korlátozzák az emberek létszámát, és lehetőség szerint minél nagyobb távolságot tartsanak egymástól.

Leggyakrabban ugyanis tüsszentés, köhögés és egyszerű kilégzés során kerülnek a vírusok a levegőbe, amelyek apró folyadékcseppekhez tapadhatnak, és így fertőzhetnek meg másokat. Egy szélcsendes, nyugodt levegőjű közegben a vírus így akár több órán keresztül is a levegőben maradhat, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában