Helyi arcok

2020.10.31. 20:00

Jótékonysági céllal teljesített egy nemzetközi kihívást a vasvári férfi – Célkitűzésének több mint dupláját gyűjtötte össze

A vasvári Gangel Marcell jótékonysági adománygyűjtési céllal teljesítette a nemzetközi Everesting kihívást.

Horváth Iza

Fotó: Tőkési Tímea

Az Everesting kihívás egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Légyege, hogy egy magunk által kiválasztott hegyen kell megtennünk a Mount Everest magasságának megfelelő szintemelkedést, azaz 8848 métert. Erre a kihívásra vállalkozott Gangel Marcell is, aki Vasváron, a Semmelweis utcában teljesítette a challange-et. Összesen 250-szer ment fel és gurult le, a távot körülbelül 24 óra alatt teljesítette. Jótékonysági adománygyűjtés volt a célja, a súlyos beteg emberek élményterápiájával foglalkozó Bátor Tábornak szeretett volna segíteni. A célkitűzése 200 000 Ft volt, de sokkal többet, 434 096 Ft-ot gyűjtött össze, amit a daganatos és krónikus beteg gyerekek élményterápiás táboroztatására fordítanak.

A kihívásról kérdeztük Gangel Marcellt.

Fotó: Tőkési Tímea

Hol hallottál pontosan az Everesting kihívásról?

2011 óta bringázom aktívan, folyamatosan figyelek és teljesítek hazai és nemzetközi kihívásokat. Az Everestinget a közösségi médiában láttam először 2-3 éve, és rögtön megfogalmazódott bennem, hogy egyszer bevállalom.

Egy teljesen sztenderdizált, szabályok mentén működő kihívásról van szó. Olyan, mint egy teljesítménytúra vagy verseny, de önállóan a világon bárhol és bármikor teljesíthető. Ahhoz, hogy valaki hivatalos teljesító lehessen, GPS eszközzel rögzített útvonalat kell beküldenie, és azt a kihívás „szervezői” ellenőrzik. A 8848 méter szintemelkedésen kívül vannak még szabályok, amik meghatározzák a feladat nehézségét. Például csak egy emelkedőn, folyamatosan fel és le haladva teljesíthető, valamint tilos aludni a kihívás alatt. Ezen kívül még léteznek további korlátozások, és természetesen tippek is.

Miért vágtál bele?

Három motivátorom volt:

Az első, hogy szeretném felhívni a környezetemben élők figyelmét a kerékpározásra. Azt gondolom, hogy a közlekedésnek és a sportolásnak egy gyönyörű formája ez. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy többen kilátogattak hozzám, és több kört is teljesítettek velem.

Második motivátorom, hogy a Bátor Tábor adománygyűjtő programjába is jelentkeztem a kihívással, összesen 436.094 Ft-ot adományoztunk a súlyos betegek élményterápiájával foglalkozó szervezetnek. Ezúton is köszönöm minden támogatónak!

A harmadik motivátor a fizikai kihívás volt.

Mennyi idő volt a felkészülés? Egyáltalán hogy készültél fel?

2009 óta aktívan foglalkozom állóképességi sportokkal, ez a 11 év mind a felkészülés része volt. Természetesen kerékpár specifikus erő szükséges az Everestinghez, ezt most már 2-3 éve évi (körülbelül 400 óra) kerékpározással szerzem meg. Rengeteget bringázok szintes terepen, technikásnak mondható útvonalakon.

Fizikailag vagy lelkileg volt nagyobb kihívás teljesíteni ezt a megmérettetést?

Lelkileg (vagy inkább mentálisan) megterhelőbb volt, hiszen jutalmazás nélkül az agynak kissé céltalan 243-szor megmászni egy 500 m hosszú emelkedőt. Mikor az éjszakai műszak után feljött a nap, akkor kicsit elment a kedvem, ezt egy kisebb holtpont után tudtam csak visszaállítani. Közben bringáztam, csak kedvezőtlenebbül.

Fotó: Tőkési Tímea

Vannak hasonló embert próbáló ötleteid a jövőre nézve is?

Igen, van még néhány célom ebben a világban. Idén télen szeretnék a terepfutással foglalkozni egy kicsit, míg jövőre már körvonalazódni látszik két kerékpáros túra: egy MTB kaland a Marokkói Atlasz hegységen át, és egy Angliában, a szigetország legdélebbi és legészakibb pontjait összekötő közel 2000 km-en, terepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában