nem történik semmi

2020.10.07. 11:25

A törvényszék tavaly novemberben is tájékoztatta az ügyvédi kamarát (Frissítve)

Hivatalosan egy hatóság sem tájékoztatta a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát az adóbűnöző Czeglédy Csaba elleni újabb vádemelésről – erre hivatkozva nem történt intézkedés a kamaránál. Erről dr. Tóth László elnök tájékoztatta szerkesztőségünket.

Tömböly Ágnes

20191021 Szeged Öt vádlottat hallgattak meg a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. büntetőügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken hétfőn. A képen: Czeglédy Csaba Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország

Fotó: Délmagyarország/KC

Frissítés:

15.20

Délután a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője újabb tájékoztatóban egészítette ki korábbi közleményét. Dr. Sárközy Szabolcs szerkesztőségünknek küldött válaszában azt írta:

„A bírósági iratokból az alábbiak állapíthatóak még meg: A Szegedi Törvényszék 2019. november 27. napján tájékoztatta a Magyar Ügyvédi Kamara és a Vas Megyei Ügyvédi Kamara Elnökét arról, hogy az ügy I.r. vádlottja (Czeglédy Csaba – a szerk.) folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt áll. Egyúttal tájékoztatást kért arra vonatkozóan, hogy vele szemben sor került- e előzetes vizsgálat elrendelésére a fegyelmi biztos döntése vagy az országos fegyelmi főbiztos utasítása alapján.

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara 2019. december 19. napján arról tájékoztatta a Szegedi Törvényszéket, hogy a kamara a nevezett ügyvéd elleni fegyelmi eljárást a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette.”

12:30

A Czeglédy-ügyben az eredeti vádemelést tárgyalják

Dr. Tóth László válasza alapján kérdéseket küldtünk a Szegedi Törvényszék és a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivői részére. Rákérdeztünk, valóban történt-e újabb vádemelés Czeglédy Csaba ellen.

A Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivőjétől, dr. Sárközy Szabolcstól már megérkezett válasz: „Újabb vádemelés az ügyben nem történt. A Kecskeméti Törvényszék a kijelölése után a Szegedi Törvényszéken emelt vádat tárgyalja majd.”

Ha a Szegedi Törvényszéktől is megkapjuk a válaszokat, cikkünket frissítjük.

Ismert, Czeglédy Csaba és társai ellen 6 milliárd forintos csalás miatt indult büntetőeljárás. Ahogy arról korábban írtunk, Budai Gyula országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) a Pesti Srácoknak nyilatkozott arról: „Még 2018 márciusában fordultam Czeglédy miatt az ügyvédi kamarához, de azóta sem történt semmi. Szerintem nem véletlenül.”

Ezután fordultunk előbb kérdésekkel dr. Tóth Lászlóhoz, a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez, majd állásfoglalást kértünk dr. Bánáti Jánostól, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökétől. Levelünkben hivatkoztunk a 2017. évi ügyvédi tevékenységről szóló törvény 180. paragrafus 1. bekezdésére, ami szerint „a területi kamara elnöke az ügyvédi tevékenység gyakorlását azonnali hatállyal felfüggeszti, ha az ügyvédi tevékenység gyakorlójával szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek a büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb.”

Dr. Tóth Lászlótól ezt követően kaptunk választ. Ebben azt írta: „Az elnök 2019. február 7-én dr. Czeglédy Csaba ügyvédet tevékenysége gyakorlása alól azonnali hatállyal felfüggesztette.Ezt követően a Szegedi Törvényszék 2019. május 17. napjával jogerősen a büntető eljárást dr. Czeglédy Csabával szemben megszüntette. (Czeglédy Csaba 2019 tavaszán felkerült képviselőjelöltként a Demokratikus Koalíció EP-listájára, így mentelmi jogot szerzett. Emiatt ellene a büntetőeljárást meg kellett szüntetni – a szerk.) Erre tekintettel mivel a felfüggesztés oka megszűnt a Kamara a tevékenység gyakorlásával kapcsolatos felfüggesztési határozatot visszavonta az elnök” – olvasható dr. Tóth László válaszában.

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnöke így folytatta: „Ezt követően egy hatóság sem tájékoztatta újabb vádemelésről a kamarát, ezért semmilyen ténykedés nem történt. A kamara azt is csak a sajtóból tudja, hogy azóta érdemi előkészítő ülésre sem került sor, így nem tudni, hogy büntetőeljárás folyik-e dr. Czeglédy Csaba ellen vagy nem. Ennek oka a sajtóból való értesülések útján a bírák kizárása, majd emiatt áttétel a Kecskeméti Törvényszékhez, ahol védői kizárás történt. Megnyugtatom, hogy amennyiben hivatalosan a kamara értesítést kap vádemelésről, vagy a tárgyalás lefolytatásáról a szükséges intézkedéseket megteszi, mint ahogy korábban is megtette” – fogalmazott levelében dr. Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában