Felújítanák a szobrot

2020.10.22. 07:00

Az összefogás erejében bíznak Vépen – Várják a felajánlásokat

A főtéri Mária-szobor sikeres és szép felújításán felbuzdulva újabb köztéri szobor felújítását tervezi a Vépi Értéktár Bizottság. Az összefogás erejében bíznak: felajánlásokra is számítanak a megvalósításhoz.

Tóth Kata

Dömötör Gábor, a Vépi Értéktár Bizottság elnöke mutatja a felújítandó alkotást

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

A Kozár-Borzó és a Surányi patak találkozásánál, a Szent Imre utcán áll Nepomuki Szent János, a folyók, hidak, hajósok védőszentjének, a gyónási titok mártírjának szobra. Az egyházközségi levéltárban fellelt alapítványi levél szerint Virág István és Boncz Éva 1893-ban adományozott a kastély előtti hídnál emelt szobor fenntartási költségére ötven forintot, nagymisére és körmenetre a szoborhoz száz forintot.

Dömötör Gábor, a Vépi Értéktár Bizottság elnöke mutatja a felújítandó alkotást
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az alkotást 1948-ban Varga János és Boncz Erzsébet újíttatta fel. Nevüket a talapzat mélyítésével, az alapítók nevét eltüntetve vésték fel. Ezt a szobrot szeretné méltó állapotba hozni, renováltatni az értéktárbizottság. Elnökük, Dömötör Gábor elmondta: a felújításra Módy Péter okleveles szobrász, restaurátor, műemléki szakértőt, a Mária-szobor kiváló restaurátorát kérték fel. A munkálatokat ismét az értéktárbizottság koordinálásával a Vép Fejlődéséért Alapítványon keresztül szeretnék kivitelezni, az önkormányzat és az egyházközség támogatásával – de az adakozó vépiek adományaira is számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában