Maszk és kesztyű

2020.10.20. 11:10

Őszi érettségik maszkban – Az előre hozott nyelvi érettségik a legnépszerűbbek

Hétfőn volt az őszi érettségi időszak második vizsganapja: magyarból és földrajzból vizsgáztak a diákok.

Polgár Patrícia

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum tegnapi egyetlen vizsgázóját, Őszy Petrát Elek Rita Katalin felügyeli – Petra célja a tavaszi eredmény javítása

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Ősszel jellemzően javítanak a diákok, de sokan tesznek előre hozott vizsgát is. Az érettségizők októberben írásban, novemberben pedig szóban mérettetnek meg – megyénkben kilenc középfokú oktatási intézményben.

Szombathelyen hét, Kőszegen és Celldömölkön pedig egy-egy középiskolát jelöltek ki mint vizsgáztató intézményt. A vizsgák sora pénteken a nemzetiségi nyelvekkel kezdődött. Tegnap magyarból és földrajzból érettségiztek a tanulók.

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikumban egyetlen diák, Őszy Petra rugaszkodott neki a középszintű magyarérettséginek. A premontrei gimnázium diákja az előző tanév végén már vizsgázott a tárgyból emelt szinten – de nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, ezért futott neki még egyszer. Hollósi Andrástól, az iskola nevelési igazgatóhelyettesétől tudjuk: középszinten kevesen próbálkoznak az őszi vizsgaidőszakban magyarból. Az intézményben ilyenkor leginkább az angol és a német – majdnem 30-30 érettségizővel – a legnépszerűbbek, ezenkívül ezen az őszön öten vizsgáznak emelt szinten közgazdasági ismeretből. A többi tárgyból egy-egy vizsgázója lesz idén az iskolának. A vizsgaidőszak a héten matematikával, latinnal és héberrel; történelemmel és franciával; angollal, kémiával és természettudományokkal folytatódik. A jövő héten a szakmai tárgyakból, vizuális kultúrából és filozófiából; németből, mozgóképkultúra és médiából, drámából; informatikából és oroszból; olaszból, biológiából és társadalomismeretből; továbbá spanyolból, fizikából, ének-zenéből és művészettörténetből érettségiznek írásban a diákok. A szóbeli vizsgák emelt szinten november 12–16-a között, középszinten november 23–27-e között lesznek.

A Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum tegnapi egyetlen vizsgázóját, Őszy Petrát Elek Rita Katalin felügyeli – Petra célja a tavaszi eredmény javítása
Fotó: Szendi Péter / VN

A vizsgák előtt és után a vizsgázók az épületben nem csoportosulhatnak, a feladatlapokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni; kezelésükhöz a tanárok védőkesztyűt kapnak. Ajánlott, de nem kötelező a védőmaszk viselése a vizsgák alatt. Az egy vizsgateremben tartózkodó vizsgázók számát tízben maximalizálták. Aki hatósági karanténban van, igazoltan beteg vagy a testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálatkor meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, nem vehet részt az érettségin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában