"Harminc éve szabadon"

2020.10.01. 14:00

Történelmi hírmondó oszlopot állítottak fel Szombathelyen

A „Harminc éve szabadon – Amit lebontottunk…” címmel állítottak fel tegnap közterületi installációt a Március 15. téren, ahogy minden hazai megyeszékhelyen teszik, ahol valaha Lenin-szobor állt.

Merklin Tímea

A Március 15. téren látható az installáció

Fotó: Cseh Gábor

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázata keretében Szombathely az első helyszín, ahol a történelmi hírmondó oszlopot felállították, tartalmilag dr. Katona Attila történész útmutatásait figyelembe véve. Benkő Sándor fotóriporter fotóján Gyurácz Ferenc irodalmárt látjuk, aki 1989-ben a március 15-ei ünnep szónoka volt; alatta Czika László képei.

Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnökeként moderálta a sajtótájékoztatót, ahol dr. Nemény András polgármester elmondta, hogy 14 éves volt akkor, sajnálta, hogy nem idősebb, mert érezte, hogy az események résztvevői történelmet írnak. Kiemelte: akkor indult az önkormányzatiság, aminek szerepe ma sem kisebb, mint akkor, és a pandémiás időszakban is bizonyította, hogy a közvetítésével lehet legjobban segíteni az embereknek.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány képviseletében Pogrányi Lovas Miklós, a XXI. Század Intézet kutatója idézte fel a korabeli eseményeket, Horváth Soma alpolgármester kifejtette: a szombathelyi közoktatási intézmények kaptak tájékoztatást az installációról, remélhetőleg elhozzák majd ide történelemórán a gyerekeket.

Lestár Pétertől, a kivitelező cég ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, országosan több mint 40 ezer azonos tematikájú újság jut el a középiskolásokhoz, mindenhol helyi anyaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában