A legfontosabb az, hogy mi érdekli a gyereket

2020.10.10. 07:00

Váltani bármikor lehet – Pályaválasztási orientációs fórumot tartottak Szombathelyen

Pályaválasztási orientációs fórumot tartottak tegnap a Savaria moziban. A rendezvény fókuszában a pályaválasztás, a szakképzést érintő változások és az adatvédelem állt.

Budai Dávid

Limpár Imre szakpszichológus a pályaválasztás nehézségeiről tartott előadást

Fotó: Szendi Péter

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs fórumot szervezett iskolások és pedagógusok részére pénteken délelőtt. A Savaria moziban megtartott eseményt a helyszínről élőben és online is követni lehetett. Rettegi Attila, a VMSZC főigazgatója előadásában a szakképzést érintő közelmúltbeli változásokat ismertette, és azt hangsúlyozta, miért érdemes szakmát tanulni.

Dr. Horváth Bernadett adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász az adatvédelem fontosságáról beszélt, míg Limpár Imre szakpszichológus a pályaválasztás nehézségeiről tartott előadást.

Limpár Imre szakpszichológus a pályaválasztás nehézségeiről tartott előadást
Fotó: Szendi Péter

A szakember szerint ez több okból sem könnyű, egyrészt mert sokszor kizárólag azt a két szempontot veszik ilyenkor figyelembe, hogy a gyereknek mihez van affinitása és hogy mi az a szakma, amiből meg lehet élni. A szakember szerint azonban sokkal fontosabb, hogy a gyerek mivel foglalkozna szívesen.

A szakember arra buzdította a fiatalokat, ha úgy érzik, rosszul választottak, merjenek váltani. Sokszor azonban azért nem merik ezt megtenni, mert az otthonról hozott minta az, hogy amit elkezdtünk, ne hagyjuk félbe. Pedig – és ezt a nyomaték kedvéért háromszor is elismételte – pályát bármikor lehet módosítani, szakmai alapidentitást sosem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában