dalok a rengetegből

2020.10.13. 18:23

Kollár-Klemencz László a BDK tisztásán

Tájrendező, énekes, dalszerző, kétkötetes író, hippológus, lovasedző, férj és apa az erdő közepéből: Kollár-Klemencz László melengette a szíveket vasárnap délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban – dalokkal, megzenésített versekkel, novellákkal és egy évek óta íródó családregény részleteivel.

Nagy Ildikó

Kollár-Klemencz László a könyvtárban

Forrás: BDK

Fotó: Bozzai Judit

– Köszönöm, hogy eljöttek, ne féljenek, elmúlik ez is – mondja Kollár-Klemencz László a Berzsenyi Dániel Könyvtárban vasárnap délután annak a körülbelül harminc embernek, akik maszkban, egymástól kellő távolságban várják azt a szívet és torkot felváltva szorongató valamit, amiből mostanában jóval kevesebb adatik.

Ülünk a könyvtár polcai által körül­­­­­ö­lelt tisztáson – akár a rengeteg közepén –, az eső veri az ablakot, a fáknak a szél diktálja az őrült táncot, a dobogón már ott a gitár, az asztalon könyvek és papírlapok, az egyiken ott a műsor, amibe nem olvasunk bele. Egyrészt mert már nem látunk el odáig szemüveg nélkül, másrészt nem is akarjuk tudni, hogy mivel kezd és mi jön azután – úgy tűnik, itt és most mindannyian vágyunk a meglepetésre.

Kollár-Klemencz László a könyvtárban
Fotó: Bozzai Judit / BDK

Iszom a bort, ölelem a babámat – simul bele a dal a vasárnap délutánba, jár a lábunk, a maszk alatt mozog a szánk, kerekedik a világ. Még csak érezzük, amit később aztán ki is mondunk: ez nagyon jó. Most is. Mindig. Mert Kollár-Klemencz László olyan előadó, akinek jó a közelében lenni. Nem is kell feltétlenül nézni – sem a velünk együtt őszülő haját, sem a szemei körüli finom ráncokat –, becsukott szemmel is elhisszük neki, hogy ilyen volt Viszockij, hogy így is lehet Cseh Tamás-dalt vagy éppen csángó népdalt énekelni, ötvennégy évesen szemérmesen szerelemről dalolni.

És ha már úgy adódott, hogy könyvtárban vagyunk: a Kistehén zenekar után saját dalaival, megzenésített versekkel, újragondolt san­zonokkal számos formációban és produkcióban (Rájátszás, Kollár-Klemencz Kamarazenekar, Zabolátlan lovaim dalest, Budapest Bár) színpadra lépő előadó íróként is megmutatkozik a könyvtárban, és a dalok között a Magvető Kiadónál eddig megjelent két novelláskötete (Miért távolodnak a dolgok?, A műanyag kerti székek élete) mellett évek óta készülő családregényéből is felolvas egy részletet.

Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató azt mondja, Kollár-Klemencz László zenés irodalmi műsorát a könyvtári hét zárónapján ajándéknak szánták közönségüknek. Köszönet érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában