felelős szülők

2020.11.07. 07:00

A cumi lekerült a tiltólistáról

A korábbi gyermekgyógyászati irányelvek egyértelműen a cumi és cumisüveg használata ellen foglaltak állást. A tudományos adatok azonban nem bizonyítják, hogy a cumi károsan befolyásolná a szoptatást, így módosultak a szakmai irányelvek.

Vas Népe

Az ajánlásokat kell betartani

Forrás: shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 hónapos korig javasolja a kizárólagos szoptatást, majd szilárd táplálékok bevezetése mellett az anyatej adását egészen egyéves korig, írja a MedicalOnline. A meggyőző bizonyítékok ellenére a mindennapi valóság sajnos messze elmarad a szakmai ajánlásoktól: bár a szülés után az anyák többsége általában megpróbálkozik a szoptatással, a szoptatott babák aránya ezt követően meredeken csökken, és 3 hónapos korban már csak a csecsemők kevesebb mint fele kap kizárólagosan anyatejet. A gyermekgyógyász szakmai társaságok hagyományosan a cumisüveg és a cumi ellen foglaltak állást arra hivatkozva, hogy a cumisüvegből történő táplálás és a cumi egészen más technikát kíván a babától, és a cumihasználat mellett az anya kevésbé képes helyesen értelmezni a csecsemő éhségérzettel kapcsolatos jelzéseit. Az újabb kutatások fényében azonban egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy jórészt anekdotikus adatokon és megfigyeléses vizsgálatok eredményein alapszik az a vélekedés, miszerint a cumihasználat következtében csökkenne jelentősen a 3–6 hónapos korban továbbra is kizárólagosan szoptatással táplált csecsemők aránya.

A cumi és cumisüveg szoptatási hajlandóságra gyakorolt hatását egyértelműen igazoló adatok hiányában 2018-ban a WHO is módosította a bababarát szülészeti ellátásra vonatkozóan kiadott dokumentumát. Ebből már kikerült a cumi és a cumisüveg kategorikus tilalma, ehelyett a módosított dokumentum úgy fogalmaz, hogy alapvetően nem tiltott ezeknek az eszközöknek a használata, azonban a szülőknek objektív tájékoztatást kell kapniuk az előnyökről és a hátrányokról, hogy megfelelő döntést hozhassanak. A WHO tehát a kategorikus tiltás helyett ma már jóval árnyaltabban fogalmaz. A cumi és a cumisüveg hivatalosan is lekerült a tiltólistáról, ám az erre vonatkozó ajánlások betartása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában