A védett állat állományának apasztását a vízügy már többször kérte a hatóságnál

2020.11.19. 14:00

A hódokra nem lehet vadászni

A Vas megyében elszaporodott hódok emberrel való konfliktusait vízügyi, horgász és természetvédelmi szempontokból már bemutattuk, ezúttal vadászati nézőpontból közelítjük meg.

Merklin Tímea

Kolnhofer Tibor nardai gazdálkodó földje is ázik Búcsúnál, az elöntést a patakon feljebb lévő hódvár okozza

Fotó: Cseh Gábor

Legutóbbi panaszosunk, Kolnhofer Tibor, a Nardán élő gazdálkodó arról számolt be, hogy a búcsúi elágazó közelében ázik az új út töltése, és víz alatt van az a földrészlet is, amit ő használna, mert az Aranypatakon a hód gátat rakott, és felduzzasztja a vizet. Elbeszélése szerint emiatt mások közeli szántóföldjein is károk keletkeztek. A Vas megyében élő, túlzottan elszaporodott, csaknem ezer hód miatt sokan küzdenek hasonló gondokkal.

A hódok problematikája több szakterületet érint, az eddig megkérdezettek mindegyike hivatkozik arra, hogy „együttműködve” képzelhető el a megoldás.

A hódnak természetes ellensége nincs, ezért megállíthatatlanul szaporodik, terjeszkedik. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a hódok betelepítése idején ezzel kapcsolatban nem végeztek hatásvizsgálatot. Gaál Róbert igazgató véleménye, hogy a hód védettsége már nem indokolt, szükséges lenne a jogszabály változtatására (élőhelyenként is), más őshonos fajokhoz (például vaddisznó, róka) hasonlóan. Ezt elsősorban a természetvédelmi szervezeteknek kellene megoldani, a vadászhatóság közreműködésével. A vízügyi igazgatóságnak nincs arra kapacitása és anyagi forrása, hogy a hódgátakat ilyen nagy számban eltávolítsa, ami egyébként is csak ideiglenes megoldás lenne, mivel a gátak – tapasztalataik szerint – rövid időn belül újjáépülnek. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által kezelt vízterületeken is sok a hódok okozta kár. Puskás Norbert, a szövetség elnöke leszögezte, hogy a probléma összetett, mielőbbi megoldást sürget, és nyitottságot vár el a gazdálkodók, kezelők és a természetvédelem oldaláról is. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Fera Gábor zoológus felidézte, hogy a hódokat korábban vadászták (pézsmájukért, bőrükért, prémjükért, húsukért), de csaknem kipusztult a faj, védetté tették. Hangsúlyozta, hogy a hódkárok ellen a törvény szerint a károsult kötelessége védekezni, ugyanúgy, mint a nem védett állatfajok esetében teszi. Ezenfelül kérheti a természetvédelmi hatóság – tehát a Vas Megyei Kormányhivatal – segítségét. Minden intézkedést igénylő kéréssel a kormányhivatalhoz kell fordulni, az egyes esetekben a természetvédelmi hatóság adhat engedélyt.

Kolnhofer Tibor nardai gazdálkodó földje is ázik Búcsúnál, az elöntést a patakon feljebb lévő hódvár okozza Fotó: Cseh Gábor

Megkérdeztük a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának vezetőjét, Tóth Gábort, hogy milyen szabályozás mellett vadásszák ma a hódot. Milyen okból és milyen feltételekkel lehet kilövetni, ha valahol túl sok gondot okoz? Volt-e erre Vas megyei példa? Azt válaszolta, hogy ma Magyarországon a hód szigorúan védett, vadászata nem engedélyezett, nem vadászható vadfaj. Vis maior helyzet elhárítása céljából kérhető az állat elejtése, amit a kérelmezőnek a Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztályán kell kezdeményeznie. Volt rá példa: a Vas Megyei Vízügyi Igazgatóság például több ízben kérelmezte már a hatóságnál árvízvédelmi okok miatt a túlszaporodott hódállomány apasztását.

Kikértük a főosztályvezető véleményét arról is, hogy ha az állat védett státusza az országos állományra értendő, lehetne-e helyi szabályozással kordában tartani a Vas megyei elterjedtségét? Tóth Gábor azt emelte ki, hogy a hód terjedésének, illetve terjeszkedésének megakadályozása, illetve szaporodásának korlátozása nem helyi (Vas megyei) szabályozással lehetséges, hanem egy átgondolt, az egész országra kidolgozott koncepcióval.

Szerettük volna tudni, hogy van-e ilyen kezdeményezés esetleg a vadásztársaságok részéről? Nehéz-e a hódot elejteni? Azt a választ kaptuk, hogy mivel a hód nem vadászható vadfaj, a vadásztársaságok nem kérhetik a hatóságtól elejtésüket. A hód élőhelye vízhez kötött, vadászata fegyverrel kimondottan hosszú időt és sok munkát igényel. Sokkal célravezetőbb a csapdával történő befogása, illetve elejtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában