Eldördült a kampány startpisztolya

2020.11.15. 20:00

A járványhelyzetben készülnek az ellenzéki előválasztásra Szombathelyen – Borítékoljuk a nevet

Ki gondolta volna egy éve, hogy 2020-ban egy világjárvánnyal kell megküzdenünk, de mindez az ellenzéki politikusokat nem zavarja majd abban, hogy megkezdjék a csak másfél év múlva esedékes országgyűlési választásra való felkészülést egy előválasztás meghirdetésével.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN

Szombathelyen ma már nem kérdés: 2021 tavaszán előválasztáson döntik el, ki mögé állnak be a baloldali pártok és a hozzájuk köthető civil szervezetek. A hivatalos kommunikáció szerint azért szerveznek előválasztást, hogy kiderüljön: kit látna legszívesebben az ellenzéki szavazók többsége.

Ez az ellenzéki választék

Az már látszik, hogy a „pozícióért” többen szívesen ringbe szállnának, és akad olyan is, aki egyszerűen csak mindig szóba kerül. Így Bana Tibor, korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő, Ungár Péter, budai milliárdos, Szombathelyen saját újságot és online portált is fenntartó LMP-s politikus, Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koa­lícióhoz több szálon kötődő, éppen felfüggesztett ügyvéd, adóbűnöző politikus mellett László Győző alpolgármester neve vetődött fel.

Bana Tibor márciusban fordított hátat a Jobbiknak
Fotó: VN-archív

Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, úgy tűnik, az ellenzéki szereplők úgy gondolják: a politikában az élet nem áll meg. Így a cukiságkampányból és a politikai adok-kapokból is kaphat ízelítőt az, aki bármelyikük közösségi oldalát megtekinti.

Bana Tibor már márciusban az Emlékműnél jelentette be, kilépett a Jobbikból, mert mint mondta „nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével”. Majd megalakította a Közösen Vas Megyéért Egyesületet, amelynek elnökeként azóta többször nyilatkozott. Az egyesületre egy-két hete fiktív szervezetként utalt Ungár Péter azon a sajtótájékoztatón, ahol Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselővel közösen jelentették be: az LMP Ungárt látná szívesen összellenzéki jelöltként Vas megye 1. számú választókerületében. Bana Tiborék azonnal közleményben reagáltak, azt írták: „Szeretnénk felhívni a budai villájából Szombathelyre ejtőernyőző politikus figyelmét arra, hogy a Közösen Vas Megyéért Egyesületet nyári megalakulását követően a Szombathelyi Törvényszék bejegyezte, így a jogszabályoknak és alapszabályunknak megfelelően működünk.”

Megkérdeztük Bana Tibort, mit szól a kialakult politikai adok-kapokhoz, azonban azt nem kívánta minősíteni. Úgy nyilatkozott: – Ungár Péternek először a saját hátterét kellene tisztázni, hogy valójában melyik térfélen focizik. Ha ez megtörténik, akkor lehet érdemi vitát folytatni – fogalmazott. Arra pedig, hogy ha Szombathelyen nem ő lesz az ellenzéki jelölt, indul-e a körmendi–szentgotthárdi választókerületben, így felelt:

– A kérdés adott esetben felmerülhet, lehetséges ez a változat is – mondta. Hozzátette, szerinte az ellenzéknek minél több helyen hiteles személyekkel kell legyőznie a fideszes jelölteket, ezért úgy gondolja, képes arra, hogy az ellenzék képviselőjelöltje legyen Szombathelyen.

Ungár Péter Miskolcon, sajtótájékoztatón Fotó: MW-Archív/ÉM/ÁJ

Máshogy látja ezt Ungár Péter, aki Facebook-posztban Bana politikai megnyilvánulásait is kritizálta. Úgy jellemezte: „Egy fontos épület előtt öltönyben állni. Egy bizottsági ülésen fotózkodni. Minden egyes önkormányzati képviselővel, járókelővel közös képet csinálni. (…) A politikából a külsőségek kavalkádját csinálni, komolykodni, fontoskodni.”

A budai milliárdos figyelmet követel magának

De miért indul Vas megyében egy fővárosi politikus? Átérezheti-e, megértheti-e az itt élők problémáit, mindennapos ügyeit, kihívásait az, aki egyik nap Győrben, aztán Egerben, Miskolcon, majd Pécsett osztja meg a sajtó képviselőivel mondandóját? Beszédes az a fotó, amit Ungár a fenti szöveg mellett megosztott: kengurujelmezben látható a városházán. Amellett, hogy adódik a kérdés, vajon mi motivál egy felnőtt férfit, amikor egy nyilvános városházi eseményre ezt az öltözéket választja, talán fontosabb annak megválaszolása, mit kívánt üzenni az esemény résztvevőinek a budai milliárdos. A rendezvény ugyanis eltörpült Ungár megjelenése mellett, miután mindenki a „fejlett erszényéről” ismert kengurura figyelt. Persze tudjuk, a mozgósítás az előválasztásnál is számítani fog, így akár az is szempont lehet, hogy csak ne Ungár Péter legyen a jelölt.

Adóbűnöző politikus is indulna

Ezt a kérdést persze Czeglédy Csaba esetében sem lehet megkerülni. Miután hatmilliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt folyik az adóbűnöző politikus ellen büntetőeljárás, támogatottsága mellett elutasítottsága is fontos mérőszám lehet a közvélemény-kutatásokban. Ügyvédi feladatokat jelenleg nem kell ellátnia (az ellene zajló büntetőeljárás miatt tagságát a Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette), így ő is jóval több időt fordíthat az előválasztási kampányra. Ismert, a politikus 2019-ben felkerült a DK európai parlamenti listájára, ezzel mentelmi jogot szerzett, ami hónapokra megakasztotta büntetőeljárását.

Az adóbűnöző politikus, Czeglédy Csaba
Fotó: VN-archív

Ismert az is, hogy az Ungárhoz köthető online portál szerkesztőségét több helyreigazítási perben Czeglédy ügyvédi irodája képviseli. Ma már azt is tudjuk, hogy ezt nem jogse­gély­szolgálatban teszik.

László Győző neve mindig csak szóba kerül

Nem lehet kihagyni a sorból a szombathelyi alpolgármestert, aki nyilvánosan 2018 óta politizál. Politikai pályáját az MSZP-ben kezdte el építeni, ám onnan már kilépett. Hiába kérdeztük, ezt miért és mikor tette, nem kaptunk választ. A közgyűlésbe az Éljen Szombathely Egyesület listájáról jutott be. Azt a kérdésünket – indul-e az ellenzéki előválasztáson és 2022-ben – légből kapott információnak nevezte, és más médiumoknak is határozottan cáfolta. A kérdés azután vetődött fel, hogy kiderült, közben átlépett a Momentumba.

László Győző már a Momentum politikusa, ő az MSZP-ből lépett ki
Fotó: VN-archív

Fontos lehet: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke korábban – két budapesti kerületi polgármester DK-hoz való igazolása kapcsán – úgy nyilatkozott: „Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket.” Azt is hozzátette: „Politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, és konfliktust generál az ellenzéki oldalon!” Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője pedig azt mondta: „Nem az ellenzéki pártokon belüli mozgás a megfelelő stratégia 2022 előtt, ha le akarjuk váltani a kormányt.”

Igen, az előválasztást is kampány előzi meg

A járványhelyzet ellenére, úgy tűnik, ahogy az elmúlt hetekben, várhatóan a következő fél évben is sok találgatás, az ellenzéki szavazókat mozgósítani kívánó cikk, propagandaanyag születik a baloldali és az önkormányzati médiafelületeken arról, ki legyen az ellenzék jelöltje Szombathelyen. Kérdés: valódi versenynek vagy csak az ellenzéki szavazók áltatásának vagyunk szemtanúi? Mi mindenesetre borítékoljuk annak a nevét, akit szerintünk 2022-ben a Fidesz jelöltjével szemben indítanak. Ígérjük, az előválasztás után kibontjuk és megmutatjuk. Utána pedig mindenki eldöntheti, miről szóltak ezek a hónapok. Ahogyan a szombathelyi „politikai elitben” manapság a mondás tartja: „Mert az igazság mindig utat tör magának.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában