Elmérgesedett viszony

2020.11.21. 07:00

A négyből „csak” az egyik vád az emberölési kísérlet – Folytatódott G. G. pere Szombathelyen

A vádlott beismerte, arra kérte a nővérét, hogy bűnei egy részét vállalja magára. Az ügyész 10 és 18 év közötti fegyházat kért a vádlottra.

Budai Dávid

Folytatódott a szakításba beletörődni nem tudó G. G. pere a Szombathelyi Törvényszéken pénteken. A vádlott ellen összesen négy ügy van folyamatban, az emberölési kísérlet mellett ott van még a zaklatás, a hamis vád és a hamis tanúzásra való felhívás. Ezeket az ügyeket egyesítették, csakhogy a hamis tanúzásra való felhívás ügyében a vádlott nem kapta meg időben a vád­iratot, márpedig a szabály úgy szól, hogy annak tanulmányozására minimum nyolc napot kell neki biztosítani. Ez a nyolc nap mostanra letelt, így ezzel kezdtek.

Dr. Hegedüsné dr. Katona Rozália ügyész ismertette a vád­iratot, ezek szerint a vádlott, már a szombathelyi börtön lakójaként, tavaly júniusban levelet írt testvérének, amelyben arra kérte, hogy az általa írt vallomást másolja le és azt sajátjaként adja elő. Ebben arra kéri nővérét, vallja azt, hogy korábban egy neurológus és saját anyja nevében írt segítséget kérő hamis leveleket, valamint a később keletkezett fenyegető tartalmú e-maileket ő írta, ahogyan ő volt az is, aki a sértettet szexoldalakra regisztrálta. Vallja továbbá azt, hogy nem volt nála sárganyelű kés. A valótlan vallomást a testvér nem tette meg.

A vádlott a tárgyaláson elismerte, hogy ő írta a levelet, így itt további bizonyításra nem volt szükség. Ezt követően a perbeszédekkel és a bűnjelek vizsgálatával folytatódott a per, igaz, a bűnjelek vizsgálata alig tíz percig tartott, miután kiderült, G. G. bal kesztyűjét nem találják. A múlt héten tartott tárgyaláson a vádlott kérte a bűnjelek vizsgálatát, mivel a bal kezére való kesztyűn található vágásnyomok őt igazolnák. Még megnézték a sértett kabátját és sálát is, ám mivel a látottakhoz senki nem kívánt hozzászólni, következtek a perbeszédek.

Elsőként az ügyész sorolta mintegy fél órán keresztül a vádlott bűneit, aki eleinte csak üzengetetett volt barátnőjének, majd öngyilkossággal, később a sértett megölésével fenyegetőzött, amit az ügyészi vádirat szerint kis híján be is váltott, a börtönből ráadásul hamisan vádolta a sértettet kábítószer-birtoklással. Az ügyész arra tett indítványt, hogy a bíróság 10 és 18 év időtartam között határozza meg a büntetés mértékét, amit a vádlottnak fegyházban kell letöltenie.

Dr. Kondics Adrienn ügyvéd, aki szintén nagyjából harminc percig sorolta, mi minden szól a vádlott mellett, azt hangsúlyozta, hogy a sértetti állítással szemben hónapokkal később szakítottak csak, így a zaklatás fogalmilag is kizárt. A sértett pedig akkor sérült meg, amikor meg akarta akadályozni, hogy a vádlott öngyilkos legyen azzal a késsel, amelyet a sértett tartott magánál. A vádlott az utolsó szó jogán nem kívánt szólni. Ügyvédje részben felmentést, részben enyhítést kért védence részére, azokban az enyhébb súlyú bűncselekményekben pedig, amelyeket a vádlott elismert, pénzbüntetés kiszabását kérte, úgy, hogy annak mértékét a törvényi minimumhoz közelítve határozza meg a bíróság. Ítélethirdetés az ügyben november 30-án várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában