Helyzetjelentés

2020.11.05. 14:26

Az amerikai elnökválasztás kint élők szemszögéből

Nagyon szoros az amerikai elnökválasztás vége, a jeltöltek szinte fej-fej mellett haladtak, ezért megkérdeztünk néhány az USÁ-ban élőt, hogy hogyan élik meg a fejleményeket.

Horváth Balázs

Szombath Lajos és felesége Alexandra

Fotó: Szombath Lajos

Szombath Lajos feleségével már évek óta New Yorkban él, náluk Brooklynban nem jellemzőek annyira a heves reakciók, mivel viszonylag sokan külföldről érkeztek a lakók közül, de mindenki nyomon követi az eredményeket. Sokan viszont nagyon komolyan veszik a választásokat, és – ami Magyarországon nem annyira jellemző -, nyíltan vállalják is a politikai nézeteiket, a házak előtt és az ablakokban kint van kis táblán, hogy az ott lakó kire szavaz. Már a kampányban is sok megmozdulás volt, Washingtonból hazafelé például konvojban haladó autósokkal találkoztak, akik zászlókkal felszerelkezve, dudálva és kiabálva járták a várost.

Szombath Lajos és felesége Alexandra
Fotó: Szombath Lajos

Az is elmondható általánosságban, hogy az utóbbi időben eldurvultak az ismerősök közötti politikai beszélgetések is, az ellenkező oldalra szavazók sokkal gyorsabban összekapnak a másikkal, szinte meg sem hallgatják a másik álláspontját, véleményét. New York belvárosában az amúgy is viszonylag kevés nyitva tartó üzlet ablakait bedeszkázták, a tulajdonosok félnek az eredmények kihirdetése utáni esetleges zavargásoktól. Maga a szavazás egyébként nem papíron, hanem géppel zajlik a szavazóhelyiségben, Lajos ismerősinek elmondása alapján néhány helyen csak hosszú sorbanállás után tudtak voksolni, míg más helyeken szinte senki sem volt. Végeredmény hamarosan várható, bárki is győz, sokat fognak beszélni róla.

Fotó: Szombath Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában