A háztüzeket akarják megakadályozni

2020.11.21. 20:00

Füstjelzőket osztott a katasztrófavédelem Szombathelyen

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jóvoltából tegnap füstjelző készülékeket adtak át a Parkerdő több lakójának.

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Károly Györgyné Aranka a szombathelyi Parkerdőben lakik, ahol a kisházak télen fokozottan tűzveszélyesek. A tűzoltóknak minden évben többször kell erre a területre vonulniuk háztűz miatt. Legtöbbször magát a területet is nehéz megközelíteni, ráadásul sok hétvégi ház cementkötésű forgácslapból épült, ami nagyon gyorsan leéghet. Az egyedül élő asszony most három másik emberrel együtt a katasztrófavédelmi igazgatóság jóvoltából egy-egy füstjelzőt kapott, így házuk biztonságosabb lett.

Fotó: Horváth Balázs

Egyed László tűzoltó alezredes elmondta, jelenleg a forgalomban lévő füstjelzők döntő többsége pozitív listás, így biztonsággal használható akár nyolc-tíz évig is, a füstöt erős sípoló hanggal jelzik. A bevizsgált készülékek pozitív listáját a katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem honlapján is ellenőrizni lehet, így vásárlás előtt könnyen tájékozódhatunk.

Annak ellenére, hogy a Parkerdő kiskertes övezet, nagyon sokan kiköltöztek ide. Molnár Lajostól, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökétől megtudtuk, örömmel fogadták a katasztrófavédelmi igazgatóság megkeresését, hogy az itt élők biztonságát tűzjelző berendezésekkel kívánják segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában