Ápolják az anyanyelvet

2020.11.30. 07:00

Karácsonyi ajándék a szlovént oktató iskoláknak és óvodáknak

Karácsonyi ajándékkal örvendeztette meg az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) a rábavidéki, szlovén nyelvet oktató óvodásokat és azokat az általános- és középiskolás diákokat, akik valamelyik oktatási intézményben szlovén nyelvet tanulnak.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/OSZÖ

Az OSZÖ oktatási bizottsága az idén is elkülönített egy keretösszeget költségvetésében az anyanyelv elsajátítását segítő programokra.

Bár a közösségi rendezvényeket a vírusjárvány miatt sajnos nem sikerült megtartani, az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy ezt

az összeget mindenképpen a gyerekekre és az anyanyelvi kultúra ápolásának segítésére használja fel.

– Azt a 700 ezer forintot, amit a programokra költöttünk volna, az idén ajándékozásra fordítottuk – mondta el Holecz Károly, az OSZÖ elnöke. A szlovén nyelvet oktató óvodák egy-egy ajándékcsomagot kaptak, amit az igényeik szerinti kézműves segédanyagokból állítottak össze. Az általános és középiskolában szlovén nyelvet tanuló 134 diák pedig papír-írószer egyedi levásárlásra kaptak lehetőséget fejenként azonos összegben.

Az önkormányzat elnöke elmondta, hogy az ajándékban – ahogy ez a nemrég átadott, Szlovéniában vásárolt tankönyvek esetében is történt – nemcsak a saját fenntartású, nemzetiségi oktatási intézmények részesültek, hanem mindazok az iskolák és óvodák, amelyek a Rábavidéken részt vesznek a szlovén nyelv oktatásában és ezzel a nemzetiségi kultúra megőrzésében – az óvodák közül a felsőszölnöki, a szakonyfalui, az apátistvánfalvi, valamint a szentgotthárdi Játékvár óvoda is. A tanszerekre költhető összeget pedig

a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi két tannyelvű általános iskola, a szentgotthárdi Arany János Általános Iskola, a Vörösmarty Mihály Gimnázium és a III. Béla technikum szlovénül tanuló diákjai között osztották el.

Kiemelt képünkön: Az ajándékokat a napokban Holecz Károly juttatta el az érintett intézményekbe

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában