télünnepre készül

2020.11.25. 14:00

Karácsonyt varázsolt a kertjébe a balogunyomi férfi

Kurucz József nyugdíjas lakatosnak szenvedélye a szakmája, állandóan alkot, és különlegesen vonzódik karácsony ünnepéhez. Mindezek összeadódnak családi házuk kertjében, ahová téli mesevilágot álmodott.

Tóth Kata

20201123 karácsonyi díszkivilágítás készítése, Kurucz József, Balogunyom, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Tizenöt éve még csak néhány fényfüzér díszítette Kuruczék házán az ereszt, kertjükben a fákat. Öt éve „beerősített” a házigazda, az idén pedig már januárban elhatározta: decemberre megsokszorozza az ünnepi fényeket és látnivalókat. Szombathely felől érkezve a Bem József utcai ház hátsó bejáratánál hóember fogadja a vendéget és egy Mikulás kíván kellemes ünnepeket. Az előkertben karácsonyi makett és zeneszó költözött egy régi tévé belsejébe. Zenélőgépet fedezünk fel a bejárattól nem messze: Mikulás áll a közepében, a kezében ecset, mintha tájképet festene. Az udvarban szarvascsoportok tűnnek fel, körülöttük a délelőtti órán csak pislákolnak az estére sokat ígérő fények. A ház bal oldalán megelevenedik a Mikulásváró vers sora: hét szarvas húzza, szán repíti a Mikulást. Élmángorolt zártszelvény tartja össze a szerkezetet, amely egy szánkóban végződik. A Nordmann-fenyők már karácsonyi díszt kaptak.

Hátul vaskarácsonyfát mutat a hobbikovács házigazda – az is az ő munkája, és már vagy tíz éve dísze a kertnek. Összesen hat tévébe rejtett makettet számolunk, az egyiken békebeli utcarészlet, a másikban minibetlehem – a belsejüket kiszedte, majd saját maga rendezte be.

Egy lexán dobozban téli vidámpark kapott helyett bobpályával, ringlispíllel, óriáskerékkel. Különleges megoldásként a hátsó bejáratnál pedig két lézeres projektor ad fényjátékot a falra és a diófára.

Kurucz József korábban a faluban működő lakatosüzemben dolgozott. Évek óta bővíti karácsonyi kertje szereplőinek számát.

Műhelyében formálódott a szán és kerete, ott alakultak át a televíziók. Az izzósorokat Szombathelyen vásárolta, néhány figura egy fővárosi kegy­tárgyboltból érkezett Balogunyomba. A csákánydoroszlói Las Vegas megálmodójával, Gyurján Jánossal jó ismeretséget ápol – van, amit tőle vásárolt.

Advent első hétvégéjére elkészül a világítással, és végső formát kap a betlehemen is, amit Kiss György csákánydoroszlói plébános áld meg szombaton. A Jézus születésének pillanatát megörökítő jelenetben ott a kisded Jézus, Mária, Szent József és az őket elsőként felkereső pásztorok és három királyok. Az istálló-faházat is a két kezével alkotta. A házigazda az idén nem fogad látogatókat a háznál. Kívülről viszont megcsodálhatjuk az ünnepi díszbe öltöztetett udvart, a kertet: e hét szombattól naponta 16.30-kor gyúlnak fel a fények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában