munkamegbeszélés

2020.11.30. 07:00

Közösen a Rába-vidékért – Sorra vették a szentgotthárdi és vendvidéki fejlesztési igényeket

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a napokban minisztériumi dolgozószobájában fogadta Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló asszonyt. A találkozó során sorra vették a szentgotthárdi és vendvidéki fejlesztési igényeket.

Tersztyánszky Krisztina

DCIM\100MEDIA\DJI_0039.JPG

Fotó: VN-archív

A megbeszélés eredményeiről Kissné Köles Erika elmondta: – Az országgyűlés nemzetiségi szószólójaként már az első mandátumom kezdetén elhatároztam, hogy mindazokkal a szervezetekkel, amelyek érdekében a munkámat folytatni kívánom, rendszeresen kapcsolatot tartok. Feladatom elsősorban a szlovén nemzetiségi nyelv és kultúra fennmaradását és fejlődését szolgálni, a szlovén közösségek vezetőivel napi kapcsolatot ápolok.

Munkám kiterjed olyan politikusokkal, diplomatákkal, önkormányzati vezetőkkel folytatott egyeztetésekre is, melyek a szlovén Rába-vidék településeinek, az itt lakóknak az előbbre jutását segítik. A hat szlovén falu polgármestereivel is kölcsönösen tájékoztatjuk egymást a térség elnéptelenedése ellen végzett, és az itt élők életminőségének javítását szolgáló törekvésekről. Hiszen a magyarországi szlovénség mintegy nyolcvan százaléka koncentráltan a szlovén Rába-vidéken, 94 négyzetkilométeren él – mondta a nemzetiségi szószóló.

– Feladatkörömből törvényszerűen következik a térség országgyűlési képviselőjével való jó kapcsolat. V. Németh Zsolt miniszteri biztos, képviselő úr jó ismerője a magyarországi szlovén településeknek, közösségeinek, hiszen már képviselővé választása előtt is dolgozott a térség különböző területein. Több évtizede követi figyelemmel a folyamatokat, amelyekért én is hetedik éve dolgozom.

Találkozásunk céljául azt jelöltem ki, hogy részint tájékoztassam a szlovén Rába-vidék gazdaságfejlesztési programjának alakulásáról.

A kormány által megítélt támogatási összeg felhasználásában a Pénzügyminisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztálya segíti munkánkat. Kialakult a támogatási összeg felhasználásának feltételrendszere, a döntés-előkészítő bizottság tagjaként tudom, hogy a forrásokat a szlovén céloknak megfelelően osztják ki és használják fel. Megköszöntem V. Németh Zsolt támogatását, hogy a fejlesztésekre fordítandó összeg feletti, elsősorban a szlovén települések infrastruktúrájának a fejlesztését célzó pénzösszegek megtalálásában segít.

Lényeges, hogy a Magyar falu program forrásait önkormányzataink jól tudják megpályázni és mindenki megelégedésére felhasználni. Közös célként jelöltük ki, hogy az európai uniós források, TOP-források lehetőségét tekintve mindketten tájékozódunk és segítjük közösségeinket – hangsúlyozta, majd így folytatta: – Szentgotthárd gazdasági fejlődése az itt élő szlovén közösség érdeke is. Tárgyalásunk erre is kiterjedt.

Kértem továbbá, hogy támogassa a szentgotthárdi templom felújításának befejezéséhez ma még hiányzó források előteremtését. Boldog Brenner János vértanú emlékének méltó ébren tartásában nagy előrelépés lesz, ha a halálának helyszínén egy zarándoktemplom is lehetővé teszi életének, papi szolgálatának és sorsának megismerését. Ezen elképzelésekről is beszéltem a képviselőnek. A térség fejlődését szolgáló törekvésekben egymás munkáját a jövőben is segítjük – tette hozzá szószóló asszony.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő így összegezte a megbeszélés jelentőségét: – Ígéretet tettem szószóló asszonynak, hogy a szlovének lakta Vendvidék ugyanolyan arányban részesedik a Magyar falu programból, mint a választókörzet többi része, ezen felül jelenik meg számukra többlettámogatásként a térségi kormányzati gazdaságfejlesztési program. Ezekről, illetve a térséget érintő útépítésekről ejtettünk szót és megállapodtunk abban, hogy a siker akkor érhető el, ha a lobbizásunkat egyesítjük, és így egymást erősítve tudunk munkálkodni a térség kulturális, vallási és infrastrukturális fejlesztéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában