Óvodák és faluházak újulnak meg

2020.11.04. 11:30

Magyar falu program: Vas megyében ezúttal is szép eredmények születtek

Újabb pályázatok zárultak le a Magyar falu program keretében, az eredményeket hétfőn hirdették ki.

Tersztyánszky Krisztina

Vashosszúfalu is zöld utat kapott az önkormányzati épület renoválására, mondja Rozmanné Horváth Rita aljegyző

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Ebben az évben 22 pályázati felhívást bocsátottak ki a Magyar falu program keretében, közülük eddig 14-ben hirdettek eredményt. Ezúttal országosan 668 sikeres pályázat kaphatott összesen 14 milliárd forintnyi támogatást – közölte hétfőn Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hosszúpereszteg 27,8 milliót költhet a hivatalt is magában foglaló faluház felújítására
Fotó: Szendi Péter / VN

Vas megye három ország­gyűlési képviselői körzetében is szép eredmények születtek. Óvodák és faluházak újulhatnak meg az elnyert támogatásból, illetve a közszolgálati hiányszakmákban dolgozók számára kialakított szolgálati lakásokra is lehetett pályázni.

Dr. Hende Csaba képviselő arról tájékoztatott, hogy az 1. számú választókörzet 11 települése közül háromban nyertek óvodaépület-felújításra. A legnagyobb összeget, 50 millió forintot Balogunyom költhet a gyermekintézmény teljes körű megújítására.

A pornóapáti német nemzetiségi óvoda ezúttal tetőcserére pályázott sikeresen, 10 millió forintot nyertek, így a korábbi épület- és udvarmegújítással teljessé válik a rekonstrukció. Nárai óvodai tornaszoba fejlesztésére nyert 9,1 millió forintot – ez a munka tökéletesen illeszkedik a falu új óvodájának kialakításához. A képviselő kiemelte: örömére szolgál, hogy ismét többen pályáztak óvodaépület felújítására. Elmondta: a polgármesterek visszajelzései alapján a Magyar falu program pályázatai nagyon jó lehetőséget adnak a települések infrastruktúrájának fejlesztésére, ami hozzájárulhat, hogy több fiatal döntsön a helyben maradás mellett.

Folyamatosan érkeznek a Magyar falu program nyertes pályázatainak értesítései Észak-Vas megye településeire is. Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője elmondta, a kormánnyal és a települési polgármesterekkel szoros szövetségben folyamatosan azon dolgoznak, hogy még élhetőbbek, szebbek és fejlettebbek legyenek. A napokban számos pozitív, a térséget érintő támogatási döntés született. A falugondnoki buszok beszerzésére Csénye, Perenye, Sajtoskál és Vát önkormányzatok nyertek támogatást, összesen mintegy 60 millió forint értékben. Három településen is megújulhatnak az óvodák, Bozsok és Nagysimonyi mellett Ölbő nyert a program óvodafelújítási pályázatán. Ez a program Észak-Vas megyének több mint 106 millió forintot jelent. Ölbőn egyébként a napokban adták át az óvodai udvar fejlesztéseit, mivel korábban arra kapott forrást a falu. Velemben az óvodai sportterem és tornaszoba fejlesztésére érkezik 11 millió forintos támogatás, Salköveskúton szolgálati lakás felújításra nyert a település 30 millió forintot. Két észak-vasi faluház is megújulhat majd, Söpte 50, Szergény 29 millió forint támogatásban részesült. Ezeken felül 23 észak-vasi civil szervezet nyert a közösségi tevékenységek és feltételei­nek támogatására 108 millió forintot. Ágh Péter kiemelte, az elmúlt napokban csaknem 400 millió forint érkezett a választókerületébe a Magyar falu program nyertes pályázatainak köszönhetően a kistelepülésekre.

Ölbőn a napokban adták át az óvodai udvar
fejlesztéseit, most az épület újulhat meg. Ágh
Péter mellett Smideleus László polgármester Fotó: Ohr Tibor

A 3-as választókörzetből óvodaépület felújítására, faluház-rekonstrukcióra és szolgálati lakásra benyújtott pályázatra összesen egytucatnyi település önkormányzata kapott pozitív választ. Ezek közül a leghosszabb a faluház-felújítások listája, és

ez a képviselő szerint nem ­véletlen.

– A közjót szolgáló polgármesterek és testületek eddig a – sok esetben a polgármesteri hivatalt is magában foglaló – faluházat a fejlesztési sor végére tették – mondta V. Németh Zsolt, a térség parlamenti képviselője. – Előbb újították meg az óvodáikat, az iskolákat, orvosi rendelőket, magukra csak a végén akartak költeni. Látszik az igényekből is, hogy itt van még a legtöbb megoldandó feladat. Reméljük, hogy amint a felújítandó óvodák kérdése lassan megoldódik, úgy a ciklus végére a faluházak, ezen belül a polgármesteri hivatalok is megújulnak. Korábban már volt pályázat közösségi térre, illetve egyházi közösségi térre, a kultúrházak itt már sok támogatást kaptak. Ez a pályázat most inkább az önkormányzati hivatalok fejlesztését szolgálja, 1,8-tól 30 millió forintig terjedő támogatásokkal.

Vashosszúfalu is zöld utat kapott az önkormányzati épület renoválására, mondja Rozmanné Horváth Rita aljegyző Fotó: Szendi Péter / VN

V. Németh Zsolt hozzátette: választókörzetéhez 127 település tartozik, közülük 125 az ötezer lélekszám alatti. Mindössze tizennégy olyan település van, amely a Magyar falu program keretében még nem nyert, de ezeknek a többsége nem is pályázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában