Lelkiekben is gazdagodott a közösség

2020.11.25. 17:30

Megújult a Szent Rókus-kápolna – Összefogott a közösség a műemlékvédelmi oltalom alatt álló épületért

Széles összefogással kívül-belül megszépült a nagycsömötei falurész temetőjében a Szent Rókus-kápolna.

Tóth Kata

20201124 Felújíották népes összefogással a Lukácsházi Szent Rókus kápolnát, Lukácsháza, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Májusban kezdődött a műemlékvédelmi oltalom alatt álló kápolna rekonstrukciója, mindenszentek napján már szentmisét tartottak. A templomhajó és sekrestye tetőfedésén kívül megújult a torony, a templomhajó és a sekrestye homlokzata. A teljes külső felújítás 32 millió forintból valósult meg. A belső tér felújításáért a helyiek és a településről elszármazottak is megmozdultak. Összefogott a közösség, mások mellett a lukácsházi iparosok önzetlen munkája nyomán újult meg a kápolna. A belső padok javítását helyi asztalos, a vékony ablaküvegek vastagabbra cserélését lukácsházi üveges, az új villamos rendszer kiépítését egy egyházközségi tag, az oltár és a szobrok javítását, szépítését szintén ottani vállalkozó végezte. A belső járófelület tisztítása, részleges újraburkolása is egy helyi férfi keze munkáját dicséri. A helyreállítást jelentős anyagi forrásokkal támogatta az önkormányzat és szívén viselte Virág János polgármester – tudtuk meg Balaton Tihamértól, az egyházközség világi elnökétől.

A közösségi munka a belső vakolat eltávolításával és padok szétszedésével kezdődött, és folytatódott a padlástér és a belső berendezések tisztításával. A többszöri takarításon részt vett mindenki, aki magáénak érezte az ügyet. Munkájuk által lelkiekben is gazdagodott a közösség. A Szombathelyi Egyházmegye 5 millió, Lukácsháza önkormányzata 8 millió forint támogatást adott, egy anonimitását kérő személy adománya, a Gyöngyösfalui Szent Márton Plébánia saját forrásai – mintegy tízmillió forint – és több tucat ember összefogása kellett a teljes megújuláshoz.

Az önkormányzat felújíttatta az 1846-ban állított temetőkeresztet és a temetőben nyugvó Mazaly János pap-költő síremlékét is. A nyughelyet díszsírhellyé nyilvánították.

(Kiemelt képünkön: A nagycsömötei falurész temetőjében magasodik a Szent Rókus-kápolna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában