gyász

2020.11.06. 16:24

Szőcs Géza írásával búcsúzik Hende Csaba

„Elhunyt barátomtól Szőcs Gézától költőtől, írótól egy olyan írásával búcsúzom, amely Hunyadi János emlékére tett közös utazásunkat örökíti meg. Isten nyugosztaljon Géza!” – írta dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője Facebook-oldalán. A naplójegyzet 2019 nyaráról való.

Tömböly Ágnes

Dr. Hende Csaba: „Az ajtóm nyitva áll. Türelmesen várom a polgármester jelentkezését”

Fotó: Cseh Gábor

„Július 21-én este érkeztünk Belgrádba Hende Csabával és Mónival. Az úton a Hunyadiakról beszélgettünk, Hunyadi Jánosról és öccséről, akit ugyancsak Hunyadi Jánosnak hívtak, és mint militus militit, vitézek vitézét emlegették. Otranto ostroma is szóba kerül, Magyar Balázs és Kinizsi Pál ebben játszott szerepe, meg a Trianon utáni magyar parlamentarizmus az utódállamokban, Danyi Zoltán tüzér, aki lelőtte a Lopakodót, Vészi Margit első világháborús hadi riportjai (elsősorban a belgrádiak) s még sok egyéb.

Belgrád olyannyira hasonlít Bukarestre, mint semmilyen másik város, kivéve talán Tbiliszit, magyarul Tifliszt. Ezt a három várost s a bennük élő embereket valamilyen rejtélyes hasonlóság köti össze.

Másnap délelőtt volt a szoboravatás. Madarassy István a Thuróczi krónika Hunyadi-ábrázolását ültette át három débe.

2019-ben olyan Hunyadi-szobrot készíteni, amely mindenkinek tetszésére legyen – magyarnak, szerbnek, románnak, idősnek, fiatalnak, hozzáértőnek, laikusnak – lehetetlen vállalkozás. Mégis, elszomorító a fanyalgás és hangulatkeltés, amely a szobrot fogadja a magyar nyilvánosságban. Szinte nem is esik szó arról, hogy végre, bár több mint fél évezrednek kellett eltelnie, de eljutottunk oda, hogy a nagy magyar várvédők közt is óriásnak számító Hunyadi Jánosnak szobra állhasson – ha nem is a várban, oda még nem jutottunk el – de legalább a Duna-parton. ”

A teljes bejegyzés itt olvasható el:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában