Rekordszámú projekttervvel készült a következő uniós ciklusra a város

2020.12.30. 07:00

A pályázatok jóvoltából sok fejlesztés valósulhatott meg Szentgotthárdon

Milyen volt gazdaságilag ez a pandémiás esztendő és mire számíthat Szentgotthárd a következő költségvetési évben? Huszár Gábor polgármestert kérdeztük.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

gét mintegy 3,5 milliárd forintban terveztük – kezdte tájékoztatását a városvezető. – A tavalyi több volt, de az eltérést az aktuális pályázatok kifutása jelentette, több pályázatunk fejeződött be az idén. Önkormányzati bevételeink legnagyobb részét az iparűzési adó jelenti. Mivel az idén a 2019. évi bevallások alapján történtek a befi zetések, a pandémiás helyzet okozta kényszerleállások és az egyéb adóelvonások következményeit csak jövőre fogjuk érezni. A veszélyhelyzet elrendelésétől kezdve törekedtünk a takarékos gazdálkodásra, figyeltük a havi kiadásokat, hogy biztosítani tudjuk az intézményeink működését. Jövőre is hasonló helyzetre számítunk, nehéz év előtt állunk.

A 2021-es költségvetés sarokszámait már látjuk. Azzal számolunk, hogy 2021-ben az adóbevételeink az idei szinten maradnak. Idén természetesen az idegenforgalmi bevételek visszaestek. A termálparkban például a külföldi vendégek a bevételek 60 százalékát hozták korábban, idén augusztusban és szeptemberben ez 5 százalék alá esett, amit csak némiképp ellensúlyozott a belföldi turizmus élénkülése.

– A járványhelyzet miatt meghiúsult kulturális rendezvények, a jól bejáratott programok elmaradása érzékeny veszteség. Ugyanakkor a járvány előtt tervezett költségvetéshez képest jelentett bizonyos megtakarítást ezek elmaradása – ezt az összeget más célra hasznosíthattuk. Például a fürdő működési költségéhez 60 millió forintot hozzá kellett tennünk, hiszen a fürdő és a hotel 100-120 család megélhetését szolgálja. A nem tervezett kiadásainkat növelték a fertőtlenítőszerek, védőeszközök beszerzéseinek költségei is. Az üzlethelyiséget bérlők is folyamatosan kérik a részletfi zetéseket, kedvezményeket. Mindezek mellett egyéb olyan kiadásokat is fedezni kellett, mint a városi játszóterek javítási munkáinak elvégzése, vagy a zsidai ravatalozóépület helyreállítása.

A polgármester szerencsére sok olyan fejlesztésről tud beszámolni, melyek az idén pályázati támogatásokból valósultak meg. A Várkertben nemrég avatták fel az új, kombinált játszóvárat. Idén elkészült az ipari park III. ütemét feltáró út és a hozzá kapcsolódó teljes közműrendszer. Már elnyert támogatásokból klimatizálják a városi múzeumot, kicserélték a moziajtókat és hamarosan új vetítővászon-szerkezetet is beszereznek. Folyamatban van a színház öltözőinek felújítása és a nézőtér hangtechnikai fejlesztése, a nemzetközi művésztelepet is támogatta a város.

Hamarosan elkészül az országos kuriózumnak számító Időutazó Múzeum, és izgalmas projektnek ígérkezik a ciszterciek mindennapjait bemutató interaktív tanösvény kialakítása. Az elmúlt hónapokban megújultak a kolostorépület keleti oldalán található ablakok, jövőre pedig szinte az egész épületen kicserélik a nyílászárókat. Az egykori művelődési ház kerthelyiségének helyreállítása is megkezdődött.

Az Alpokalja Kemping újabb fejlesztésére is támogatást kapott a város, jövőre faházszállások és közösségi főzőhely épül. A sporttelepen pályázatból kültéri fi tneszpálya létesült. Önkormányzati koordináció mellett a korábban egyesületi beruházásban félbemaradt kézilabdacsarnok befejező munkálatai is javában zajlanak. Megújul a Hársas-tó, illegális hulladéklerakó helyek felszámolásra is pályáztak, és a településfásítási programban a belváros tavasszal több helyen facsemetékkel bővül. Kis szerencsével a város csapadékvíz- elvezető rendszerének rekonstrukciója is hamarosan elindulhat.

– A 2021–2027-es programozási időszakra rekordszámú projekttervet nyújtottunk be, bízunk abban, hogy izgalmas évek állnak előttünk – zárta szavait a polgármester.

Kiemelt képünkön: Huszár Gábor polgármester szerint izgalmas évek előtt áll Szentgotthárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában