Fűtött sátrak kellenének

2020.12.31. 07:00

A petrinjai földrengés után sokan indultak el segíteni – A Vas megyei horvátok is figyelemmel kísérik az eseményeket

A magyarországi horvátok folyamatosan figyelemmel kísérik az anyaországi földrengéssel kapcsolatos híreket, és keresik a módját a segítésnek.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/MTI/AP

Zádrovich Bernadett, a szombathelyi gradistyei horvát közösség tagja a híradásokat követve arról szerzett tudomást, hogy a petrinjai földrengés hírére megmozdult Horvátország, több százan indultak el vért adni, adományokat vinni. Már-már torlódást, káoszt okozott a sok segíteni akaró a környék útvonalain. Élelem, ivóvíz és ruhanemű is érkezett bőségesen. Ezért a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben segíteni szeretne, azt kizárólag a horvát Vöröskereszten keresztül, előzetes egyeztetés után tegye.

Türelemre is intenek, hiszen a segítségre még nagyon sokáig szükség lesz. Most például fűtött sátrak kellenének, mivel sokan maradtak fedél nélkül. Többen ajánlottak fel tengerparti apartmanokat, Split, Sibenik és Dubrovnik is lemondott az újévi tűzijátékról, hogy a pénzt a károsultak megsegítésére

fordítsák.

Betti lánya, aki Zágrábban él, elmondta, hogy szerdára virradó éjjel is szinte folyamatosan remegtek a bútorok, a labilisabb tárgyakat az emberek rögzítették, alacsonyabbra tették. Mindenki aggódik, mert kiszámíthatatlan, hogy mikor jön újabb rengés. Sokan hátizsákba készítik a legfontosabb holmikat és a hálózsákot, hogy ha kell, ki tudjanak menekülni a házból az autójukba.

Jurasits Ferenc, a szombathelyi horvát önkormányzat elnöke elmondta, a személyes kapcsolatfelvétel a károsultakkal egyelőre nehéz. Reális esélyt a mostani helyzetben arra látnak, hogy az újjáépítést segítsék majd építőanyaggal. Az ehhez szükséges gyűjtés megszervezéséről az elnök tár­gyalásokat kezdett dr. Nemény And­rás polgármesterrel.

Kiemelt képünkön: Nagy pusztítást végzett Petrinjában a földrengés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában