Karácsony

2020.12.02. 07:00

Adventi óriásnaptár Vépen – Naponta hat gyerek nyit ablakot a főtéren

Megint eltelt egy év. Kedden délelőtt – ahogy régóta hagyomány a kisvárosban december 1-jén – kinyílt az első ablak a főtéri kalendáriumon. A Vadvirág óvodából mentek gyerekek tegnap, mostantól mindennap hatan nyitogatják az óriásnaptár ablakait.

Tóth Kata

202011201 adventi naptár első ablakát nyitják ki a helyi óvodások, Vép, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Pontosan délelőtt 10 órakor érkeztek, a kalendárium elé, a színpadra álltak, és kicsit elfogódottan, az óvó néni segítségével kezdték el énekelni Mikulásváró dalukat a Gólyahír csoport óvodásai: Csendes este, téli este, halkan hull a hó, Csendes utcán, havas utcán siklik egy szánkó. A hat kisgyermek körül Filipi Albert volt a legbátrabb, ő nézett be a színpadon felállított adventi naptár első ablaka mögé, ahol díszes dobozt talált a nekik szánt meglepetésekkel. Kovács Péter polgármester köszöntötte az ovisokat, akik viszont-ajándékkal készültek: saját kezűleg készített díszeket vittek a város főtéren felállított karácsonyfájára.

Lajosné Németh Viktória óvodatitkár és Dávid Hajnalka óvónő felügyelte, hogy a szárított narancskarikák a fa alsó ágaira kerüljenek.

Aztán a gyerekek nagy örömére kiderült, hogy a finom édességeken kívül, amit az ajándékba kapott doboz rejtett, mindannyian egy-egy manóházat is hazavihetnek. Sági Józsefné és a nővére, Szabó Péterné ajándéka a sok-sok manóház. Tegnapig 54 darab készült el a papírfonással gyártott színes házikókból. Sági Józsefnétől, aki a Nefelejcs Nyugdíjasklub vezetője is, a helyszínen megtudtuk, az volt az eredeti tervük, hogy a Hatos-iskola adventi vásárára készítenek és ajánlanak fel néhány manóházat.

A vírushelyzetben a vásár elmaradt – az ovisok ajándékai lettek a házikók, amelyeket hetek óta otthon készít a testvérpár és Ságiné Anci szombathelyi barátnője, Sipos Lajosné – ő tekerte a pálcákat. A manóházakba is rejtettek meglepetést, csokit, cukorkát – az a nyugdíjasklub hozzájárulása a gyerekek ajándékához.

Filipi Albert nézett be az adventi naptár első ablaka mögé
Fotó: Szendi Péter

Kiderült az is, hogy folytatják a munkát. Az adventi ablaknyitogatóhoz december 15-ig várja az önkormányzat az óvodások részére szánt apró ajándékokat. Naponta hat gyerek nyit ablakot, tehát az ajándékok ehhez igazodva legyenek közel egyformák: hat darab kis csokoládé, ceruza, kifestő, apró játék, esetleg szaloncukor, fogalmazta meg kérésüket a polgármester.

A felajánlásokat a városházán vagy a kultúrházban tudják fogadni. Az ötletes szerkezetet egyébként még évekkel ezelőtt Kovács Péter készítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában