Védekezésről és értékteremtésről

2020.12.30. 11:30

Ágh Péter: „Az idén is komoly lépések történtek Észak-Vas megye fejlesztéséért”

Nehéz évünk volt, jelentős kihívásokkal. Miközben közösen összekapaszkodva koncentráltunk a járvány elleni védekezésre, a kormánnyal összefogva folytatnunk kellett az építő munkát az itt élők érdekében – fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő, akit arra kértünk, értékelje az évet.

Vas Népe

Fotó: Vas Népe

– Az első szó mindenképp a köszöneté, hiszen az idén olyan kihívások értek minket, amelyekre senki nem számított. Minden Vas megyeinek elismerés jár, aki a szabályok betartásával vagy a hivatása révén tett azért, hogy a koronavírus okozta helyzetet kezelni lehessen. Jó volt megtapasztalni az összefogást és az egymásra figyelést – mondta Ágh Péter. Majd örömét fejezte ki, hogy ebben az esztendőben is több komoly lépést sikerült tenniük Észak-Vas megye fejlesztéséért.

– A városok esetében, ha ábécésorrendben haladunk, Bük az első: átadtuk a szociális központot, befejeződött a kerékpárút-építés, megújult a templom előtti új tér, és a Csepreg irányába vezető út felújításának első üteme is megvalósulhatott. Beszámolhattunk a büki szennyvíztisztító telep és ipari park bővítéséről, valamint elindulhatott a Nestlé bővítése. Celldömölköt Alsóság központjának megújítása, óvodafelújítások, sportpark és futókör kiépítése érintette. A város egyik nagyfoglalkoztatója, a Wewalka új beruházásához állami támogatás járult hozzá. A mentőállomás új mentőautóval gyarapodott. A kormány döntésének köszönhetően megújulhat a belvároson átvezető főút, és központi forrás érkezett az izsákfai kerékpárút megtervezésére is.

Csepreg óvodafejlesztésre 200, bölcsődefejlesztésre pedig 268 milliós támogatást kapott. A városon Kőszeg irányába vezető út közel félmilliárdos állami forrásból újjászületett. Csepreg működésére és a temetőre is érkezett kormányzati forrás. Kőszegen bejelenthettük: az önkormányzat támogatást kapott utak felújítására, bölcsődére, templomokra, parkolókra, temetőre, működésre. Egy sor fejlesztést adhattunk át: a határ felé vezető új út, a Pogányi út, a kőszegfalvi kerékpárút, a piac, a Koronaőrző emlékhely, a hotelként újjászülető bencés rendház, a Harangtorony szálló, a tangazdaság, az új szőlőfeldolgozó üzem is gyarapíthatja a települést. Megújult a Várkör első üteme, a Kiss János, a Bajcsy-Zsilinszky utca, és elindult a Dózsa utca újjáépítése is. Kerékpárút-építés és a városházát érintő komoly munkálatok is zajlanak. A városhoz kötődik, hogy zajlik a Szombathely–Kőszeg közötti vasútfelújítás és közútfejlesztés tervezése.

Répcelakot 120 milliós bölcsődefejlesztés, milliárdos értékű csatornahálózat-bővítés érintette. Kormányzati támogatást kapott a város nagy – foglalkoztatója, a Liss Kft. Átadhattuk a Radó-házat, amely egyrészt emléket állít Vas megye nagy alakjának, másrészt még szebbé tette a városközpontot.

Sárváron is történelmi léptékű fejlesztések valósulhattak meg. Elkészült a főút felújítása, megszépült a vasútállomás, megépült a város új fedett közösségi tere, a Sárvár Aréna és a hegyközségi kerékpárút. A kormány 1,8 milliárdos támogatást biztosított a fürdő hitelének kiváltására. Támogatások révén elkezdődött a Csónakázótót érintő terület rendbetétele. A város ezek mellett bölcsőde fejlesztésére is jelentős forrást kapott.

Vépen megújult az M86-os autóút irányába vezető út. Emellett 315 millió forintot kapott a település bölcsődefejlesztésre és 282 milliót kerékpárút építésére.

Észak-Vas megyét érintette, hogy a kormány döntése révén létrejött a Bük–Sárvár turisztikai térség. A csodálatos táj a járvány elmúltával Kőszegtől Celldömölkig várja régi és új vendégeit. A Kisfaludy program szállásfelújítási támogatásai is ezt segítik elő számos településen.

A Magyar falu program révén 111 pályázat nyert támogatást, közel 1,5 milliárd forint értékben. Számos kistelepülés kapott forrást ezen túl bölcsőde- és óvodafejlesztésre, csapadékvíz-elvezetésre, ivóvízminőség-javításra. Észak-Vas megyében nagyberuházások révén megújult a nicki duzzasztó, árvízvédelmi rendszerek épültek ki, létrejött az M86-os vámoscsaládi pihenőhelye, és Lukácsházán is komoly ipari fejlesztés kezdődik – sorolta a képviselő. Úgy összegzett: a 2020-ban átadott, megkezdett, folyamatban lévő fejlesztések öszszértéke 50 milliárdos, amit még ezt is meghaladó értékű vállalati fejlesztések egészítettek ki.

– Bízom abban, hogy 2021- ben legyőzhetjük a járványt, és közös munkával tehetünk azért, hogy tovább épülhessen, szépülhessen Észak-Vas megye. Az elmúlt időszakban sokat olvashattunk arról, hogy a közelgő kampány miatt agresszív támadásokat kell elszenvednünk. Már van, ahol tapasztalhatjuk ennek előjeleit. Karácsonykor anynyira jó volt megtapasztalni a békét, ami igazi érték, hiába akarják elvenni azt bármikor a békétlenségre törők. A Neoton Família régi dala az ünnep elmúltával talán mindannyiunk vágyát kifejezi: „Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég, de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még.” A következő esztendő adjon egészséget, békét és boldog pillanatokat a Vas Népe valamennyi olvasójának!

Kiemelt képünkön: Ágh Péter a feleségével, Ágh-Tóth Ágotával és kisfiukkal, Benedekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában