Édes és savanyú

2020.12.31. 07:00

Ami nélkül soha nem fordulhat az év

A szilveszternek, ha csak szűk körben ünnepeljük is, a hagyományos italok és ételek megadják a megfelelő hangulatot.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/orultenjoetelek

A gyümölcsbólé a szilveszteri összejövetelek hagyományos finomsága. Gyakorlatilag szinte bármilyen szeszes italból és gyümölcsből elkészíthető. Nélkülözhetetlen elemei a pezsgő, és lehetőség szerint valami tömény italt is adjunk hozzá. Időben kezdjük el a készítését! Vigyázat, könnyen előfordulhat, hogy miközben úgy érezzük, kompótot kanalazgatunk, valójában jól becsípünk az édes keveréktől! Aki ritkán fogyaszt alkoholt, szelídítse meg jeges teával.

Őszibarackbólé

Hozzávalók: 4 db őszibarack (vagy hámozott, felezett őszibarackbefőtt), 1 db biocitrom, 6 dkg cukor, 6 cl sárgabarack­likőr, 4 szál rozmaring, 7,5 dl fehérbor, 7,5 dl pezsgő, 7,5 dl rozé.

A megmosott, kimagozott őszibarackot vékony cikkekre vágjuk. A megmosott citrom sárga héját spirál alakban vagy csíkokban lehámozzuk, a levét kifacsarjuk. Bóléstálban a citromhéjat, a barackot és a cukrot összekeverjük három evőkanál citromlével és a likőrrel, majd letakarva a hűtőbe tesszük körülbelül öt órára. A leöblített rozmaringszálakat a barackhoz adjuk, majd az egészet jól átforgatjuk, felöntjük a borral, és letakarva visszatesszük a hűtőbe további körülbelül öt órára. Végül fogyasztás előtt felöntjük a jéghideg pezsgővel. Üvegpoharakba szórt jégkockákra töltve, rozmaringgal díszítve kínáljuk.

Az újévi másnaposságon, az émelygő gyomron sokak véleménye szerint a legjobban egy tartalmas, vitamindús, savanykás ízű leves segít! A korhelyleves tudja mindezt, hiszen C-vitaminban gazdag savanyú káposztából, jóféle házi zsírszalonnából és kolbászból vagy virsliből készült. Kétfajta változatát is bemutatjuk, válasszanak ízlés szerint!

Korhelyleves virslivel

Hozzávalók: 30 deka savanyú káposzta, egy közepes fej vöröshagyma, 10 deka füstölt szalonna, egy gerezd fokhagyma, egy erős paprika, 30 deka virsli, 2 deci tejföl, só, pirospaprika.

A szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonna kiolvasztott zsírján megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyú káposztát (a levével együtt) és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, zúzott fokhagymával és felengedjük egy liter hideg vízzel. A káposztát puhára főzzük, majd hozzáadjuk a karikára vágott virslit és belekeverjük a tejfölt. Tálalás előtt ízlés szerint utánasózzuk, és ha szeretjük, erős paprikával csípősítjük.

Korhelyleves sertéshússal és hajdinával

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 10 dkg kenyérszalonna, 1 szál lángolt kolbász (15-20 dkg), 1 kg savanyú káposzta, 1 szál sárgarépa (12-15 dkg), 10 dkg hajdina, 1 fej vöröshagyma, 0,5 dl citromlé, 0,5 dl fehérbor, csombor (borsikafű), rozmaring, fűszerpaprika, só.

A vöröshagymát felaprítjuk. A kenyérszalonnát apró kockákra vágjuk. A sertéscombot centis kockákra daraboljuk. A sárgarépát félkarikákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A káposztát jól kimossuk, kicsit átvagdossuk. Kevés zsiradékon a szalonnát és a vöröshagymát együtt üvegesre sütjük; hozzáadjuk a húst és a répát. Amikor a hús kifehéredett, beleszórjuk a kolbászkarikákat. Addig pirítjuk, amíg kicsit kiadja a színét, majd sózzuk, csomborral és rozmaringgal fűszerezzük, meghintjük fűszerpaprikával és vízzel felöntve pörkölt módján főzzük harminc percig. A kimosott, átvagdalt káposztát hozzáadjuk a húsos alaphoz, felöntjük vízzel, és jó egy órát főzzük.

Ezután beleborítjuk a hajdinát, a citromlevet, a fehérbort, és a hajdina puhulásától függően körülbelül húsz perc alatt készre főzzük (Steffel Csaba receptje).

Kiemelt képünkön: Korhelyleves, hogy jól kezdődjön az év

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában