Gondolkodjunk, mielőtt kattintunk!

2020.12.14. 07:00

Hogyan védhetjük magunkat az internetes támadások ellen?

Folyamatosan fejlődik az internet és a technika, ezzel együtt pedig alkalmazkodnak a hackerek és ártó szándékú emberek. Az internetes adataink védelméről és a veszélyekről Bor Olivért, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének sajtóreferensét kérdeztük.

Tóth Dóra

Fotó: VN/NKI

Illetéktelenek többször szivárogtattak már ki érzékeny adatokat egy-egy oldalról. Ilyenkor eszünkbe juthat, hogyan védhetjük meg magunkat az online térben. Ha az online biztonságról van szó, mindig a felhasználó a legsérülékenyebb pont. Fontos tehát a biztonságtudatos viselkedés, az átgondolatlan kattintások kerülése, a megfelelő jelszavak használata.

Bor Olivér elmondta: a Nemzeti Kibervédelmi Intézet ajánlása, hogy a létrehozott jelszavaink legalább nyolc, de inkább tizenkét karakterből álljanak, tartalmazzanak kis- és nagybetűket, valamint speciális karaktereket, de használhatunk jelmondatokat is. Emellett minden oldalon eltérő jelszót használjunk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a jelszó a személyükhöz köthető: a jelszavak családtagok, kisállatok neveit, születési dátumait rejtik, pedig ezek az adatok könnyen hozzáférhetőek a különböző közösségi oldalakon, különösen, ha sok információt osztunk meg magunkról. Belépési adatainkat pedig soha ne írjuk fel sehova.

A leggyakoribb támadási formák egyike az adathalász támadások, eredményességük az emberek hiszékenységének „köszönhető”. Gyanús linkeket kaphatunk üzenetben, akár pénzintézetek, közművek nevében, melyekre rákattintva vírusok töltődhetnek le gépünkre, illetve hozzáférhetnek adatainkhoz, vagy akár pénzügyeinkhez is. Az internet világában három személyes adattal már könnyen azonosíthatjuk magunkat, azonban ezek birtokában mások is így tehetnek a nevünkben – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Mit tehetünk tehát? A már említett megfelelő erősségű jelszó mellett nagyon fontos a felhasználó szintű tudatosítás – hangsúlyozta Bor Olivér. Hiszen a legjobb stratégia egyszerű: a megelőzés. Mindig erős jelszót használjunk, figyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb információt és tartalmat tegyük publikussá magunkkal kapcsolatban, illetve gondolkodjunk, mielőtt kattintunk.

Mindig körültekintően járjunk el, nézzük meg, rendelkezik-e az oldal biztonsági tanúsítvánnyal – ami önmagában azonban még nem feltétlenül garantálja a valódiságot! Ne kattintsunk és ne töltsünk le semmit addig, amíg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy az nem jelent veszélyt ránk. Ha internetes vásárlásról van szó, olvassunk értékeléseket, illetve bevett helyről rendeljünk, lehetőleg utánvétes

fizetéssel.

Ha nem kívánt tartalmat osztunk meg, mindenképpen töröljük – nyoma csak idővel fog halványodni az internetes térben, így mindenképpen gondolkodjunk előre.

Mindent egybevetve tehát fontos, hogy az online térben tisztában legyünk a veszélyekkel és lehetőségekkel, mindig gondolkodjunk kattintás előtt, forduljunk szakemberhez, ha szükséges, és merjünk kérdezni – összegezte az intézet munkatársa.

(Kiemelt képünkön: Bor Olivér: „A felhasználó a legkiszolgáltatottabb”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában