Nyolc útszakasz közbeszerzése már decemberben elkezdődik

2020.12.08. 11:30

Majdnem hárommilliárdos út- és parkolófelújítás indul Kőszegen

A belváros várköri szakaszának megújulásán kívül a városban zajló közterület-felújítási program részleteit is ismertette a múlt héten Básthy Béla polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Vas Népe

Fotó: Ohr Tibor

Kormánytámogatással Kőszeg önkormányzata belterületi út­felújítási, csapadékvíz-elve­ze­tési és parkolókialakítási fel­adatokra 2,805 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesül. Az összeg már a város számláján van, minden adott tehát, hogy folytatódjon a közterület-felújítási program, ami elindult Kőszegen, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A felújítások decemberben kezdődnek

Básthy Béla polgármester az induló közbeszerzésekről, a tervezés, előkészítés alatt álló projektekről is szólt.

Decembertől a jövő év első feléig folyamatosan kezdődnek a felújítások. Már decemberben indul a közbeszerzési eljárás a következő beruházásoknál: a Panoráma körút–Felsőerdő út felújítása, az Alsó körút (Strand sétány–Kórház utca között) és a Strand sétány felújítása, a Hunyadi utca rekonstrukciója, valamint a Jurisich-gimnázium előtti parkoló térkövezése, az Űrhajósok útja felső szakaszának (Bercsényi és Sigray utca közötti szakasz), a Károlyi Mihály utca, valamint a Sigray Jakab utca felső szakaszának (Károlyi Mihály és Űrhajósok útja között) rekonstrukciója.

Ezekkel egy időben parkolóépítések, -felújítások közbeszerzése is kezdődik: a Balog-­iskola parkolójának kiépítésére (70 parkoló), a lakótelep belső tömb­parkolójának bővítésére (II. ütem, 26 parkoló), a Deák Ferenc u. 6. alatti társasház előtti út, parkoló és járda felújítására, illetve a Sigray János utca 28. számú társasház melletti parkoló és járda felújítására.

Básthy Béla további beruházások tervezését és előkészítését is bejelentette, kiemelve a Várkör II. és III. (északi) ütemét, illetve a Károly Róbert tér, a Hegyalja utca és a Felső körút, valamint Kőszegfalván az Erdészház utca felújítását.

Várostörténeti jelentőségű

Várostörténeti jelentőségűnek nevezte a bejelentéseket Ágh Péter, a térség orszá­g­gyűlési képviselője. Emlékeztetett, a közelmúltban lezárult, valamint megkezdett út- és közterület-fejlesztések – Pogányi út, Gábor Áron utca, Forintos Mátyás utca, Városmajor-­piac, Kiss János utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Dózsa György utca – értéke eléri az 1,2 milliárd forintot. Az előttük álló 2,8 milliárd forint értékű csomaggal kapcsolatban kiemelte: az a magyar költségvetésből megítélt összeg. Többszöri egyeztetés után, a kőszegieket meghallgatva jelezte a miniszterelnöknek a város igényét a fejlesztésekre – mondta, és nagy eredménynek nevezte, hogy a mostani nehéz helyzetben a város rendelkezésére állhatnak ezek a források. Az út- és parkolófejlesztéseken kívül egy ugyancsak komoly, 800 milliós beruházást, a temető bővítésének előkészítését is megemlítette. Mint mondta, új Kőszeg születik, amely méltó a hagyományaihoz.

(Kiemelt képünkön: Ágh Péter és Básthy Béla a Szabó-hegyre vezető úton, amelynek felújítását nagyon várták Kőszegen)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában