Csoportosítsuk kiadásainkat az elengedhetetlentől a feleslegesig

2020.12.27. 07:00

Meg kell tanulni spórolni

Ha kézben tartjuk költéseinket és áttekintjük meglévő szerződéseinket, már sokat tettünk pénzügyeinkért, de ne a biztosításainkról mondjunk le elsőként.

Budai Dávid

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány sokakat hozott nehéz helyzetbe, többen elveszítették munkájukat, bizonytalanná vált egzisztenciájuk, de a szerencsésebbeknek sem árt átgondolniuk, mikor mire költenek, ezért ezúttal azt kértük Szanati Mátyás pénzügyi tanácsadótól, adjon olyan spórolási tippeket, amiket bárki jó szívvel megfogadhat. – Az emberek többsége nem készít havi költségvetést, pedig ez nagyon fontos lenne – hívta fel rá a figyelmet a szakértő.

Pedig – hangsúlyozta Szanati Mátyás – vannak takarékoskodást segítő mobilapplikációk, sok bank saját programja pedig már kategorizálja is a költéseket és a hónap végén összesíti ezeket. Látni kell, hogy mire mennyit költ az ember, ezután prioritás szerint lehet átcsoportosítani a kiadásokat az elengedhetetlentől a feleslegesig. Azonban nem szabad egyik napról a másikra eredményt várni, kell egy kis idő, míg körvonalazódik, mire költünk pontosan. Folyamatosan vezetni kell a költségvetést, és az állandó kiadások mellett számolnunk kell az időszakos, ám jellemzően nagyobb összegű költésekkel is (iskolakezdés, téli gumi, nyaralás, különböző családi események, biztosítási szerződések évfordulója stb.), ezek mind-mind tervezhető kiadások, készüljünk hát rájuk tudatosan. A régi, kedvezőtlen kamatozású személyi kölcsönök (akár lakáshitelek) refinanszírozásán is érdemes elgondolkodni, ahogyan jó tudni azt is, hogy a személyi kölcsönök már nem olyanok, mint régen, végig fix kamatozású konstrukciókat kínálnak a pénzintézetek, ügyfélminősítéstől, hitelösszegtől függően, vannak kimondottan jó ajánlatok.

Apróságnak tűnhet, de a telefon, tévé, internetcsomagok módosítása, a streamszolgáltatók előfizetéseinek mellőzése is sokat számíthat havonta, ahogyan az is lényeges, hogy kerüljük az impulzusvásárlásokat, mindig bevásárlólistával menjünk boltba. Aki pénzszűkében van, az megpróbálhat másodállást is vállalni, akár csak heti pár órában is, és sokat nyerhetünk meglévő szerződéseink – mint amilyen az autó kötelezője vagy a lakás biztosítása – felülvizsgálatával is. Aki szorult helyzetben van, abban felmerülhet, hogy a biztosítás csak kidobott pénz. Nem az – figyelmeztet a szakértő –, ne legyen rá szükség, de gondoljunk csak bele, ha az egyébként is megváltozott anyagi helyzetben történik egy baleset vagy káresemény, és nekünk nincsen biztosításunk, az tud csak igazán kellemetlen helyzetet előidézni.

Az ideális az lenne, ha mindenki rendelkezne biztonsági tartalékkal, közép és hosszú távú megtakarításokkal. A hosszú távú megtakarításokat adott esetben lehet szüneteltetni, de ezeket igyekezzünk a nehéz helyzetben is fizetni. A lakáskassza-szerződéseknél van lehetőség utólag pótolni az elmaradást, a babakötvénynél szintén, utóbbi kettő tehát halasztható. A tartalékképzés az első lépés. Akinek ez rendben van, az kereshet lehetőségeket a pénzpiacon, határozzunk meg egy célt és ehhez keressünk megfelelő programot. Ebben kérjük tanácsadó segítségét, hiszen könnyű eltévedni az ajánlatok között.

Kiemelt képünkön: Boltba bevásárlólistával menjünk, így elkerülhető az impulzusvásárlás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában