Az utánpótlás nevelésére, a vízminőség megőrzésére

2020.12.12. 07:00

Milliós támogatás a horgászoknak

Az évente mintegy egymilliárd forintot meghaladó pályázati, illetve normatív alapú horgászszervezeti támogatások új távlatokat nyithatnak a horgászközösségek előtt – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) éves beszámolóján. Az utóbbi öt évben jelentősen bővült Magyarországon a horgásztársadalom. Sikeres az utánpótlás nevelése, vonzóak a horgászközösségek.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: VN/Fekete István

A miniszter az eseményen hangsúlyozta: a MOHOSZ OHSZK támogatásából minden olyan horgászszervezet részesülhet, ami mögött valódi teljesítmény van, valamint törvényesen és átláthatóan működik. Kiemelte azt is: elsődleges cél, hogy az Országos Horgászati Hálózati Programban országos szinten komplex horgászati szolgáltatási és horgászturisztikai fejlesztési pontok jöhessenek létre.

Hazánkban mintegy 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található, ezekből az összes állami tulajdonú természetes vízterület döntő többsége a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik. Ez az a terület, ahol a legnagyobb a lemaradás, a korábbi évtizedekben leromlott horgászhelyek infrastruktúráját – a hazai és nemzetközi turizmus érdekében egyaránt – fejleszteni kell, emelte ki az agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium a jövőben kiemelt feladatának tekinti a horgászok életének további könnyítését, így folytatódik a rendszer elektronizációja, egyszerűsödik a horgászokmányok online vásárlási folyamata, továbbá erősítik a horgászszervezetek feladatellátását támogató eszközellátást is. A tárca kezdeményezésére korszerűsödhet a jogszabályi háttér is, melynek eredményeként 2021-től évekre tervezhető halgazdálkodási környezet alakulhat ki. Októberben a horgászszervezeteknél regisztrált horgászok száma elérte a 700 ezer főt, ráadásul a világjárvány alatt is sokan váltották ki az engedélyüket – mondta Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke. Hozzátette, idén a rendszer kifehérítésének köszönhetően több mint 135 ezer fővel nőtt az új horgászok száma. Az elnök hangsúlyozta, hogy az utóbbi öt évben látványosan bővült a magyar horgásztársadalom, illetve érdekesen alakult a kor és nem szerinti összetétel is.

A „horgászkorfa” adataiból kiderül, hogy a sporthorgászoknál az aktív korosztályok vannak többségben, de egyre jelentősebb a gyermekek és a hölgyek aránya.

Az éves beszámoló szerint tavaly az állami horgászokmányokból befolyó összeg elérte a 980 millió forintot, ami belső pályázatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül került a tagszövetségekhez és az egyesületekhez.

A MOHOSZ szervezetéhez jelenleg 26 területi tagszövetség, 1206 horgászegyesület, továbbá 17 speciális gazdasági társaság tartozik, amelyek a befolyt összeget egyebek mellett horgászutánpótlás-nevelésre, oktatásra, a vízpartok szebbé tételére, a vízminőség megőrzésére és javítására fordíthatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában