Napi jó cselekedetünk

2020.12.04. 11:30

Vérünkkel segítettünk – Vas Népe kalendárium: hárman nyújtották karjukat

Vérre járvány idején is szükség van, a szerkesztőségből hárman éltünk is a lehetőséggel és adtunk vért, ketten ráadásul életükben először. Nincs mitől tartani, vérrel a koronavírus nem adható át.

Budai Dávid

20201202 Vas Népés jó cselekedett a szerkesztőség több tagja véradáson vett részt, Budai Dávid újságíró, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Adventi kalendáriumunkban ezúttal a véradás van soron, szerkesztőségünkből hárman: Tóth Dóri újságíró, Földi Bogi hirdetési ügyintéző és jómagam, a cikk írója vállaltuk, hogy vérünket adjuk. Kollégáim életében ez volt az első alkalom, nálam pedig, mert bár nem tartottam számon, most kiderült, a kilencedik. Így udvariasan át is engedtem a hölgyeknek az elsőbbséget, tekintve, hogy a járványügyi szabályok miatt az intézetben egy helyiségben egyszerre csak két véradó tartózkodhat. Míg a lányok vért adtak, én dr. Lantai Szilvia főorvossal beszélgettem, akit a járvány véradásra gyakorolt hatásairól kérdeztem.

Azt már a vérellátóba érkezéskor tapasztaltuk, hogy nagyon szigorú biztonsági protokoll van a beléptetésre, vért csak teljesen egészséges ember adhat. Mai tudásunk szerint vérrel a koronavírusfertőzés nem adható át, az elővigyázatosság sokkal inkább a vérellátó dolgozóinak és a többi véradónak szól – magyarázta a doktornő.

Hozzátette, a vérkészítményekkel pedig éppen úgy bánnak most is, mint békeidőben, a levett teljes vért Győrbe szállítják, ahol különválasztják egymástól a vörösvértestet, a plazmát és a vérlemezkéket, az így elkészített vérkészítmények aztán visszakerülnek Szombathelyre, és itt várakoznak felhasználásig. A járvány persze itt sem használt, a vállalati véradások hiányoznak, azonban a rendszeres véradókra most is lehet számítani, és a települési véradások sem álltak le. Kedden Kőszegen például a megszokott 40-50 véradónak több mint a duplája jelent meg.

 

– Izgultam nagyon, hiszen még sohasem adtam vért és nem tudtam pontosan, hogyan megy ez az egész. A személyzet nagyon sokat segített a kedvességével, az ujjam megbökését pedig fájdalmasabbnak találtam (pedig azt is szinte alig lehetett érezni), mint magát a vérvételes tűt. Bevallom őszintén, rosszabbra számítottam – mesélte Dóri, immár egyszeres véradóként.

Bogi is csupa jó élményekkel távozott, ő – mint elmondta – ezentúl rendszeresen fog vért adni és meggyőződése, ha mindenki ismerné, milyen egy véradás, más is így döntene.

Amennyiben olvasóink is szeretnének csatlakozni a véradókhoz, azt egyrészt hétfőtől csütörtökig 8 és 15, pénteken pedig 8 és 13 óra között bármikor megtehetik, másrészt december 23-án ­retró véradás lesz a Szombathelyi Vérellátóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában