Új trianoni emlékművet szeretnének

2021.01.22. 06:00

A hét szombathelyi egyesület kiterjeszti az összefogást egész Vas vármegyére

Országos pályázatot ír ki a magyar kultúra napján a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága. Felhívásuk célja, hogy létesüljön az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumra utaló emlékmű.

Merklin Tímea

Fotó: Polgárok a Városért Egyesület

A Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságának tagjai: a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület. Az általuk megálmodott Nemzeti összetartozás emlékhely egymillió forint összdíjazású pályázat, amelyre 2021. május 31-ig az ország minden tájáról várják az alkotók pályaműveit. A szombathelyi Ezredévi parkban felállítandó emlékhely megvalósítása közadakozásból történik, amelyhez ötven millió forint összegyűjtése szükséges.

- A Gagarin utcai Ezredévi park mint helyszín hosszas egyeztetés után alakult ki, az önkormányzat is jóváhagyta – mondta a részletekről Breznovits István, a Polgárok a Városért Egyesület alelnöke. – Az a célunk, hogy az egész park megújuljon, és legyen ott egy olyan hely, ahova érdemes odamenni feltöltődni, ahol az emlékmű jövőbe mutató gondolatokat, érzelmeket ébreszt; pozitívan megközelítve a trianoni veszteséget, az összefogás irányába tartva.

Az alelnöktől azt is megtudtuk, hogy az eddig létrejött egyesületi összefogást kiterjesztik Szombathelyről egész Vas vármegyére, ahol lehet még legalább húsz-harminc olyan egyesület, amely ezt támogatja, Körmend, Szentgotthárd, Kőszeg térségén kívül beleértve Ausztriát és a Muravidéket is. Az emlékhelyre szánt felajánlásokat az 59501211-16536117 számlaszámra várja a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága.

A pályázaton a munkájukat hivatásszerűen végző alkotók és alkotó közösségek; a referenciával rendelkezők előnyt élveznek. Az alkotás műfaja lehet térplasztika, építmény, köztéri műalkotás, interaktív emlékmű, az Ezredévi park környezetébe arányaiban illő, az épített és természeti környezethez illeszkedő megformálás. Az alkotás anyaga lehet kő, márvány, üveg, bronz, nemesacél vagy más tartós anyag.

A pályázat kiírói kikötik az alkotás karakterére vonatkozóan, hogy az feleljen meg a nemzeti összetartozás szellemiségének és segítse elő az emlékhely közösségteremtő szerepének érvényesülését. A térbeli kompozíció utaljon a trianoni döntés következményeire, a történeti Magyarország és Vas vármegye területi megcsonkítására, azonban az alkotás művészi mondanivalója összhatásában legyen reménykeltő, jövőbe mutató. A mű egyúttal fejezze ki a magyar nemzet egységét és életerejét. Előnyt élveznek a Trianon-emlékművek hagyományos ikonográfiájától eltérő megformálások; az interaktivitást lehetővé tevő megoldások, a víznek az alkotás integráns részeként (csobogó, szökőkút) történő megjelenését biztosító tervek.

A beérkezett jeligés pályaművek közül a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága választja ki a díjazottakat. A megvalósítandó köztéri műalkotás szakmai véleményezését a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft (MANK) által delegált szakértői bizottság végzi. Pályadíjak: 1. díj: bruttó 500.000 forint, 2. díj: bruttó 300.000 forint, 3. díj: bruttó 200.000 forint.

Kiemelt képünkön: Dr. Balázsy Péter, Kukor Ferenc, Breznovits István, Horváth Zsolt, Sátory Károly Horváth Csaba, Dr. Melega Miklós és Farkas Csaba az Ezredévi parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában