Kályhákat, takarókat, építőanyagot is küldtek Horvátországba

2021.01.11. 20:00

Az egyházmegyei karitász a plébániákon keresztül gyűjtött

Azért nincs az egész országban Siesta gázkályha, mert a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász mind felvásárolta, hogy útnak indítsa kedden hajnalban Horvátországba az általa gyűjtött segélyszállítmánnyal.

Merklin Tímea

20210111 Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a Horvátországi földrengésben súlyott területek megsegítésre gyűjtést szervezett és az adományokat Dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A karitász a földrengés másnapján megkezdte a gyűjtést, és küldi az adományokat Horvátországba. A tegnap négy kisbuszba berakodott 6,5 millió forint értékű adomány mellett 1,2 millió forint értékű építőanyagot is vitt. Tuczainé Régvári Mariettától, a karitász vezetőjétől azt is megtudtuk, a plébániákon keresztül zajlott a gyűjtés. Kiemelkedő volt Szentgotthárd, Felsőszölnök, Körmend, Jánosháza, Szombathely és Zalaegerszeg adakozása; százezrek gyűltek össze a hétvégi miséken.

A hívek mindenütt szívesen adakoztak, mélységes részvéttel a földrengéskárosultak iránt, akik közül sokan a szabad ég alatt kénytelenek éjszakázni.

Dr. Horváth Sándor elmondta: amikor felvették a kapcsolatot Sisak város karitászával, és megkérdezték, mire van szükség, gázkályhákat és a világításhoz szükséges aggregátorokat kértek, valamint műanyag evőeszközöket, mert a főzés szervezetten zajlik: profi szakácsok külön sátorban főznek, hogy legyen meleg étel. Sisakot és Szombathelyt Szent Kvirin mártírsorsa köti össze történelmileg, az ottani püspök itt végezte, amikor a keresztényüldözés során elítélték, és a patakba dobták egy malomkővel a nyakában.

Miután a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a kért holmikat – köztük a Metro értékesítési vezetője, Koronczai Ernő segítségével az egész országból összegyűjtött 59 gázkályhát és 18 aggregátort – megvásárolta, az összegyűlt pénz egy részéből építőanyagot vett, aminek Horvátországba szállításához Galambos Tamás ajánlott fel egy nyerges kamiont ingyenesen. A maradék pénzből, amihez még gyűjtenek, a jövőbeli építkezéseket szeretnék támogatni. Az újjáépítés egyelőre azért várat magára, mert tartanak az utórengésektől. Eddig 350 erősebb rengés volt, még azok a repedt házak is tönkrementek, amelyek az elején rekonstruálhatónak látszottak. A kárvallott horvátok életét nehezíti a keményedő tél, remélik, hogy a segélyszállítmányok időben eljutnak a megfelelő ­helyekre.

Dr. Székely János megyés püspök hétfőn a karitászközpont udvarán megáldotta az induló járműveket rakodás után, és imádkozott a károsultakért, akik elvesztették szeretteiket és a vagyonukat, hogy érezzék, nincsenek egyedül; sokat jelent ez most nekik, mert rengeteg embernek csak a fohász most az egyetlen lelki kapaszkodó. Köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a megsegítésükhöz.

Kiemelt képünkön: Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg hétfőn indulás előtt az adományt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában