Felfedezőjáték önkéntesekkel

2021.01.04. 07:00

Az önkéntesek járvány idején sem pihennek

Közös gondolkodásra hívta a közelmúltban a civil szervezeteket a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Kovács Vanda tréner segítségével kétalkalmas műhelymunka során arra próbáltak választ találni a résztvevők: a világjárvány mennyiben alakította át az önkéntesség területét, mit tanulhatunk ebből a rendkívüli helyzetből. Vasszécsenyben jó példát találtunk arra, hogy miképpen lehet helyesen válaszolni az új kihívásokra.

Cseh-Egyed Bernadett

20210102 Önkénteskedés a COVID alatt, Falufeldező játékot találtak ki, Kovács Luca, Pados Luca, Tárczy Orsolya, Kendik Hanga, Sabau - Varga Annabell, Vasszécseny, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Új vállalkozásba fogott Vasszécseny. Tárczy Orsolya, a helyi művelődési ház vezetője a település önkénteseivel közösen falutörténeti felfedezőjátékot szervez. A két kastély, a messze híres pékségük, a sportpálya, egy nagyító és egy foci- vagy kosárlabda (utóbbi még tárgyalás kérdése) biztosan szerepet kap majd a kalandban. A pandémia közepén felnőttek és gyerekek közösen épp azon szorgoskodnak, hogy azt adják vissza a leendő játékosoknak, amit a járvány leginkább elvett tőlünk: a személyes találkozás lehetőségét, örömét.

Tárczy Orsolya is részt vett a közelmúltban azon az online térben rendezett műhelymunkán, amelynek a legfőbb tanulsága talán az: kész megoldás, recept nincs, amit kiváltva a civil szervezetek folytathatnák munkájukat a járvány idején, de vannak helyette új kihívások és új lehetőségek. És íme: itt is van minderre a vasszécsenyi bizonyíték.

Kovács Vanda tréner, a műhely vezetője azt mondja: alapjaiban változtak meg a prioritásaink, ahogy például régen luxus volt utazni, majd ahogy egyre könnyebben eljutottunk egyik helyről a másikra, megszűnt luxus lenni: szokásos tevékenységgé vált. Most az a kiváltság, ha valós időt tölthetünk szeretteinkkel, személyesen találkozhatunk valakivel. A civil szervezetek önkéntes tevékenységei ezidáig jobbára a fizikai jelenléthez kötődtek, de a kialakított, működőképes modellek hirtelen veszélyessé váltak, e területen is szükség van átszervezésre. Számos szervezet váratlanul az online térben találta magát, ami nem kis kihívást jelent, jelentett, de az elmúlt időszak bebizonyította: előnyei is vannak ennek a minden ízében új helyzetnek, amiből sokat lehet tanulni. Ezeket a tanulságokat, tapasztalatokat meg kell őrizni és átmenteni a jövőbe.

– Úgy hiszem, már semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt, a járvány elmúltával nem tudunk és talán nem is szabad visszamennünk ugyanoda, ahol voltunk – fogalmaz Kovács Vanda, hozzátéve: kevés civil szervezet tervez tudatosan, ez az időszak jó alkalom arra, hogy újragondolják működésüket. A műhelymunka során arra is igyekezett ötleteket adni, hogy miként lehet fenntarthatóbbá tenni egy szervezet működését, megtartani az önkéntesek lelkesedését, kiket lehet bevonni bizonyos feladatok megvalósításába.

A személyes jelenlétből pedig azt kell kihozni, amire leginkább hivatott: a találkozás örömét.

Kiemelt képünkön: Vasszécsenyi felfedezők: Kovács Luca, Pados Luca, Tárczy Orsolya, Kendik Hanga, Sabau-Varga Annabell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában