Szűr körben

2021.01.22. 20:29

Báb és muzsika: átadták a Kresznerics-díjakat

A hagyományoknak megfelelően a magyar kultúra napján adták át Celldömölkön a Kresznerics Ferenc-díjat: Nagy Márta bábcsoportvezetőnek és Gregorich Zsófia zenetanárnak. A nyilvános ünnepség ezúttal elmaradt, a kitüntetetteket szűk körű ünneplésre hívták pénteken délelőtt a KMKK Móritz Galériájába.

Ölbei Lívia

A celldömölki önkormányzat 2008-ban alapította meg a kiemelkedő kulturális tevékenység elismerésére a Kresznerics Ferenc-díjat, amelyet minden évben rendszerint két személynek ítél oda a képviselő-testület. Az idén Nagy Márta, a több évtizede kimagasló színvonalon működő Tücsök gyermekbábcsoport alapítója, vezetője, rendezője és

Gregorich Zsófia, az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola cselló- és gitártanára, gitárművész, a Soltis Lajos Színház társulatának tagja vehette át az elismerést Fehér László polgármestertől, Söptei Józsefné és Hencz Kornél alpolgármestertől, valamint Farkas Gábor jegyzőtől. Köszöntőjében a polgármester egyebek mellett emlékeztetett arra a szellemi-kulturális örökségre, amelyet Kresznerics Ferenc hagyott Kemenesaljára – és amelyet a városnak kötelessége elevenen tartani: a tudós pap születésének 250. évfordulója alkalmából, 2016-ban meghirdették a Kresznerics-emlékévet, vannak versenyek Kresznerics nevével, van már Alsóságon szobra is.

Az ünnepségen Bejczi Károly és Bejcziné Németh Tünde – az Ádám Jenő Zenei AMI igazgatója és tanára – muzsikált. Levetítették azt a felvételt is, amelyen a korábbi Kresznerics Ferenc-díjasoktól hangzik el Kölcsey Himnusza, amelynek születésnapja 1989 óta a magyar kultúra

napja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában