bejelentés nincs

2021.01.18. 20:19

Csigának szánták a mérget, kutya pusztult el – A Stromfeld lakótelep mögött szórták szét a szert, a focipálya környékén

Egy közösségi oldalon feltűnt figyelmeztetés szerint a hétvégén ismeretlenek csigaölő szert szórtak szét a Stromfeld lakótelep mögötti réten, a focipálya környékén. Egy kutya elpusztult, miután evett a méregből. Megkérdeztük a környéken élőket, ők mit hallottak az esetről, és szakértők véleményét is kikértük.

Tóth Dóra

20210118 kutyamérgezés a Stromfeld lakótelepen, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A környéken élők megszólalnak

– Korábban is volt már példa rá, hogy bántani akarták az állatokat, akkor tűvel teletűzdelt kolbászt raktak ki – mesélte felháborodottan a kutyáját sétáltató Kolompár Melinda hétfő délután. Mindig nappal hozza le sétáltatni Macit, sötétben nem látná, ha valamit megeszik. Mint mondja, nagy állatbarát, több cicája is van, elképzelhetetlen számára, hogy valaki ilyet megtehet.

Hajmási Andor Luna nevű kutyájával sétált, ő fiától már értesült a mérgezésről. Kolompár Melindával együtt elevenítették fel a korábbi hasonló eseteket, és megegyeztek abban, hogy legalább egy táblával figyelmeztetni kellene az arra járó állatbarátokat a veszélyre. Füleki Antal Csoki nevű kutyájával sétált a focipálya környékén. – Nagyon sajnálom, ami történt, nem tudtam róla eddig – mondta el kérdésünkre, hozzátéve: eddig is mindig odafigyelt, de mostantól jobban megnézi, mit szed fel a másfél éves, mindenre kíváncsi uszkár a földről.

Szakértők válasza

Szakértőket is megkerestünk, mire figyeljünk, ha arra gyanakodunk, kiskedvencünk méregből evett, illetve milyen hatásai lehetnek a különböző vegyi anyagoknak ránk és környezetünkre. Dr. Szima Réka szombathelyi állatorvos elmondta, bár gyakoriak a különböző mérgezéses esetek, mostanában nem volt ilyen páciensük. Mint megjegyezte, a legtöbb állat megmenthető, ha időben cselekszünk. Ha látjuk, hogy kedvencünk valamilyen mérgező anyagból evett, minél hamarabb hánytassuk meg és forduljunk orvoshoz. Ha a gazda négy órán belül nem veszi észre a mérgezést, az állat már súlyosabb tüneteket is produkálhat. A figyelmeztető jelek közé tartozik a görcsölés, amely remegő végtagok formájában nyilvánul meg, de gyakori az is, hogy az állat az oldalára fekszik, és úgy marad. Az időszakos látásvesztés is a mérgezés jele lehet, az állat testhője pedig szintén árulkodó: a tünetek megjelenésekor, az aktív görcs alatt még a magas testhőmérséklet a jellemző, később azonban leesik. Ha nem vesszük időben észre, hogy baj történt, mindenképpen szakszerű orvosi ellátásra szorul a négylábú kedvencünk. Az orvosok toxinkötőket és idegrendszeri görcsoldókat adnak be az infúzió mellett, valamint az állatot ingadozó hőjének megfelelően hűtik és melegítik.

Eredics András növényvédő szakmérnök elmondta: míg növényekre nem veszélyesek ezek a szerek, emberekre és állatokra nézve egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ha a granulátumot szabályosan szórják ki és szétterítve kerül a talajra, akkor nem koncentrálódik egy helyre a méreg, nedvesség hatására pedig egyébként is lebomlik – így csekély az esélye, hogy gyerekek vagy állatok, főleg az arra sétáltatott kutyák beleegyenek, a kis mennyiség pedig kisebb veszélyt is jelent. Abban az esetben azonban, ha a mérget egy helyre öntik, már könnyen ehet belőle egyszerre nagyobb adagot is egy állat vagy kisgyerek, az pedig erősebb tüneteket is okozhat.

Eredics András arra is felhívta a figyelmet, hogy csigaölő szert és hasonló jellegű mérgeket – például patkánymérget – magánszemély csak a saját tulajdonában lévő magánterületen helyezhet el, közterületen nem.

Megkérdeztük a rendőrséget is, keresték-e őket a mérgezés miatt. Cser Zsófia címzetes rendőr főhadnagy, megbízott sajtóreferens arról tájékoztatott, hogy sem a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra, sem a Szombathelyi Rendőrkapitányságra nem érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt képünkön: Füleki Antal ezentúl még jobban vigyáz Csokira, a mindenre kíváncsi uszkárra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában